MP-språkröret och vice statsministern Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven (S) har anledning att vara nöjda. Även om S backat i senaste Sifo-mätningen ligger de rödgröna över Alliansen i opinionen och MP går framåt. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Sifo: Uppsving för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas medvind efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm verkar ha mojnat. Däremot ser det sargade Miljöpartiet ut att vara på uppgång, enligt en extramätning av Sifo.

Mätningen har genomförts på uppdrag av Svenska Dagbladet under perioden 18-27 april.

MP har gått från 3,2 procent till 5,0 procent under de två senaste veckorna – en statistiskt säkerställd förändring.

Socialdemokraterna noterade efter attacken 28 procent första veckan och 32 procent andra veckan. I dag, tre veckor efter dådet, är partiet dock tillbaka på ungefär samma nivå som i mars – 29,2 procent.

Små förändringar för de flesta partier

Moderaternas väljarstöd är i linje med de senaste månaderna och partiet når 18,1 procent i opinionsmätningen. Dådet på Drottninggatan påverkar inte heller Sverigedemokraterna som får 16,5 procent – den nivå partiet befunnit sig på de senaste månaderna.

LÄS MER: Vår samlade rapportering om dådet på Drottninggatan

Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ligger tämligen stilla i mätningen. KD får 2,6 procent och fortsätter därmed ligga farligt lågt, konstaterar Svenska Dagbladet.

De rödgröna samlar i dag 42 procent av rösterna, jämfört med Alliansens 39,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.