Miljöpartiet och partiets språkrör syns minst av alla partier i sociala och traditionella medier. Foto: TT

Sifos mediemätare: MP syns minst i sociala och traditionella medier

Publicerad

Miljöpartiet är det parti i Sverige som är mest osynligt och som det skrivs mest negativt om. Det visar mediemätaren som Sifo gör för SR Ekot.

Kartläggningen har gjorts under januari och februari i år och går igenom toppnyheter med partipolitiskt innehåll i de tidningar och etermedier som har mest räckvidd i Sverige, skriver SR Ekot. Men även omnämnanden i sociala medier mäts.

Miljöpartiet är det parti som det skrivits minst om, totalt i 60 toppnyheter, jämfört med 102 vid förra mätningen. Socialdemokraterna förekommer i nästan fem gånger så många toppnyheter. Även Moderaterna var dominerande i bevakningen under mätperioden.

MP:s språkrör ej orolig

De gröna minskade även i sociala medier. Under januari och februari nämndes MP nästan inte alls på nätverket Twitter. Men språkröret Gustav Fridolin – som är partiledaren som syns minst i press, radio och tv, samt i sociala medier – är inte orolig.

– Som miljöpartist kan man inte kosta på sig att det ska handla om popularitet. Vi kan liksom inte vänta på att lösa klimatkrisen till en annan gång när det blir enklare att sitta i regering, utan vi måste göra vad som går att göra nu, säger han till SR Ekot.

Partiet har också tappat hälften av sina medlemmarna och har låga förtroendesiffror. Men det oroar inte heller Fridolin.

– Det är jätteviktigt med förtroende ja, men det är också så att det sliter att sitta i regering, säger MP-språkröret till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet