Den dukas fram vid varje högtid. Men hur bra koll har du egentligen på den svenska klassikern? Foto: SVT

Sill – från lyx till vardagsmat

Uppdaterad
Publicerad

Sillen har haft stor betydelse för den svenska matkulturen under flera hundra år. Den har ätits sedan åtminstone 1700-talets mitt.

Främsta anledningen till att vi började äta sill är på grund av fiskens roll i svensk matkultur. Fisk har alltid varit viktigare för svenskar än nötkött, lammkött och fläsk, enligt Richard Tellström, mathistorisk expert,

– Den har varit både en lyx och vardagsvara. Som vardagsvara har vi använt saltsillen och då antingen kokt eller stekt. Sedan har vi ätit den kryddinlagda sillen med ättika och kryddor från Indien.

Förutom att sillen är en väsentlig del på alla svenska högtider är den också det närmaste vi har till en svensk nationalrätt, säger Richard Tellström.

– Det som gör sillen speciell är att den är inledningen på alla stora högtider, det är inget ovanligt i matkulturer, man brukar ha ett festackord, det vill säga något man alltid serverar. Det funkar bra för då folk förstår att det är fest.

Från vardagsmat till festens mittpunkt – lär dig mer om sillens historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.