Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho lämnar Rosenbad i Stockholm på fredagsmorgonen. Foto: TT

Sveriges samtal med Nordkorea över

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens samtal med Nordkoreas utrikesminister avslutades i Stockholm på lördagseftermiddagen. Samtalen har till stor del handlat om säkerhetsläget på den koreanska halvön, uppger regeringen som inte redovisar några resultat av samtalen.

Det har inte läckt ut detaljer om det som avhandlats under utrikesminister Ri Yong-Hos officiella besök.

Besöket inleddes på torsdagen och skulle ha avslutats på fredagen, men förlängdes över helgen. Han lämnar Sverige på söndagen.

Nordkorea testar robotar

Inte förrän sent på lördagseftermiddagen kom ett knapphändigt pressmeddelande.

Regeringen meddelade att utrikesministrarna diskuterat fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten, samt Sveriges uppdrag som skyddsmakt för USA, Kanada och Australien.

”Avskaffa kärnvapnen”

Sverige underströk behovet av att Nordkorea avskaffar sitt kärnvapen- och robotprogram, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Det fördes även diskussioner om det humanitära läget i Nordkorea och sanktioner, samt regionala samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och Ryssland, uppger regeringen.

Tysta samtal i Solna

Som SVT Nyheter kunde berätta på fredagen besökte Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri) i Solna samma dag.

Han träffade Sipris styrelseordförande Jan Eliasson, direktören Dan Smith och andra för att diskutera situationen på den koreanska halvön och i nordöstra Asien.

Mötet var avskilt från Ris officiella besök hos utrikesdepartementet och diskussionen var ”off the record” meddelar Sipris Stephanie Blenckner till SVT Nyheter. Några ytterligare detaljer om mötet vill inte Sipri avslöja.

Ett stort pressuppbåd har samlats utanför utrikesdepartementet på lördagen och väntar på besked om resultatet av regeringens överläggningar med Nordkorea. Foto: Diamant Salihu, SVT

Möten mellan USA och Nordkorea

Sipri har tidigare arrangerat möten mellan USA och Nordkorea men håller låg profil utåt. Mycket lite har läckt ut om vad som avhandlats och vilka som deltagit vid de tidigare mötena i Sverige och Norge under 2016 och 2017.

Jan Eliasson är en av landets mest erfarna diplomater. Han valdes som förste svenskt till ordförande i FN:s generalförsamling. Han har varit vice generalsekreterare i FN och svensk utrikesminister under den socialdemokratiska regeringen ledd av Göran Persson, samt ambassadör i USA.

Kunskap om kärnvapen

Sipri i Solna är ett av världens ledande center när det gäller kunskap om nedrustningsfrågor och har tidigare konstaterat att Nordkorea har kapacitet att nå USA:s fastland med sina missiler.

Om Sipri

Sipri grundades 1966 och är ett internationellt forskningsinstitut vars arbete omfattar vapen, nedrustning, fred och säkerhet

Sipri grundades efter ett beslut av riksdagen och får en betydande del av sin finansiering i form av ett årligt bidrag från den svenska regeringen. Institutet söker också ekonomiskt stöd från andra organisationer för att utföra sin forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet