Foto: TT

Sista ordet inte sagt mellan gamla och nya moderater

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nya Moderaterna håller på att gå upp i rök. Ur askan kliver de gamla Moderaterna fram igen. De borstar av sig Fredrik Reinfeldts bundis och bästisskap med facket. Men sänkta ingångslöner kan bli en strid mellan gamla och nya moderater.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Vad är en moderat? Före Reinfeldteran var det en person som stod på gator och torg och agiterade mot fackets makt, som sågs som ett strupgrepp på arbetsgivarnas handlingsfrihet. Det satt i ryggmärgen. Så kom Fredrik Reinfeldt och med honom en identitetschock för alla de som hela sitt politiska liv trott att LO var en fiende. 

Reinfeldt dirigerade fram en sorts vänskap med facket hos sina partikamrater. Och det nya förhållningssättet berättade han om, inte på ett partimöte, utan i en intervju i LO-tidningen. Av alla tidningar. Dåvarande riksdagsledamoten Patrik Norinder, som var ordförande i arbetsmarknadsutskottet, blev portalfiguren för motståndet mot den metamorfos som moderaterna genomgick.

Ett behov av att få vara sig själv

Norinders kritik mot Reinfeldt var hård och han lämnade riksdagen inför valet 2006 eftersom han inte kunde stå upp för det nya. För de andra som tyckte som Norinder var det bara att knyta näven i fickan eller gå i chockterapi. Den hjälpte. På en partistämma i Örebro 2005 när Reinfeldt lanserade sitt program för Nya Moderaterna, väckte förra vice ordföranden, Gunilla Carlsson, såväl uppmärksamhet som munterhet när hon på podiet utbrast att hon var kollektivavtalsfantast. 

Så länge Reinfeldt ledde Moderaterna var det inte tal om att slänga kamratringen i sjön. Det hördes inte så många knyst och det gick ju bra för Moderaterna. Men när Anna Kinberg Batra tog över ledarskapet blev det annat ljud i skällan.

Inte för att Anna Kinberg Batra ville göra några genomgripande förändringar i Las , men det märktes bland ombuden på stämman i Karlstad förra året att det fanns ett uppdämt behov av att få vara sig själv igen. Att återställa tingens ordning.

Vill inte bjuda Löfven på konflikten

I Sverige sänker vi inte lönerna. Vi höjer dem. Nästan bevingade ord av Fredrik Reinfeldt, som öppnat sitt hjärta för facket. Kanske ytterligare en ledstjärna som är på väg att blekna. Fast Anna Kinberg Batra har varit tydlig med att hon inte vill släppa den bastionen. Inga sänkta ingångslöner, säger hon. Därmed ställer hon sig vid sidan av Jan Björklund, Annie Lööf och Ebba Busch Thor, som är beredda att lagstifta om saken.

Enligt SVT:s mätning har Anna Kinberg Batra nu också nästan 60 procent av landets ledande moderata kommunpolitiker emot sig. Men Kinberg Batra vill inte bjuda Stefan Löfven på den konflikten om den svenska modellen som Löfven så gärna vill ha. Löfven kan i alla fall trösta sig med att frågan i alla fall splittrar Alliansen.

Men Löfven ska nog inte ropa hej för sista ordet är inte sagt mellan gamla och nya moderater. Det är knappt två år till valet och innan dess håller Moderaterna partistämma igen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.