Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SJ lägger ansvar på Trafikverket

Publicerad

Efter sommarens stora problem med inställda och kraftigt försenade tåg riktar nu SJ:s tillförordnade presschef Tobbe Lundell kritik mot Trafikverket.
– De har jättestora utmaningar, sa Tobbe Lundell i Aktuellt idag.

Samtidigt som Tobbe Lundell menar att sommarens tågstrul i stor utsträckning har berott på det extrema vädret pekar han ut två områden där han menar att Trafikverket bär ett stort ansvar för problemen.

– Jag har två stora önskemål till Trafikverket för våra resenärers skull. Det ena är att de blir bättre på planering och styrning av sina banarbeten så att vi inte ska behöva ställa in med kort varsel. Ibland så tycker vi att planeringen skulle kunna vara bättre både på lång och kort sikt.

– Det andra önskemålet vi har är att de kan ge bättre prognoser vid störningar så att våra resenärer kan äga sin egen tid och fatta bättre beslut, sa Tobbe Lundell och förklarade att information med prognoser som SJ ger sina resenärer bygger huvudsakligen på den information de får från Trafikverket.

Ställa in med kort varsel

Enligt Tobbe Lundell medför Trafikverkets brister vad gäller planeringen att SJ ibland tvingas ställa in avgångar med kort varsel.

– Och det är ju oerhört besvärligt för resenärer som inte kan planera. Från SJ:s sida menar vi att man hade kunnat bli bättre på det i varje fall.

Samtidigt medgav han att en del av tågproblemen är SJ:s eget ansvar. Ungefär 15 procent av förseningarna är operatörsrelaterade.

– Det är för mycket och vi jobbar ständigt med att komma tillrätta med de problem vi har. Vi investerar i nya fordon och vi uppgraderar hela vår X2000-flotta.

Samlas i branschen

Tobbe Lundell ser framför sig att en del av problemen ska kunna åtgärdas snabbt.

– Vi kommer ju nu i branschen att samlas efter sommaren här och titta på vad kan vi lära oss av den här extrema sommaren och då hoppas jag att vi kan komma med snabba åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer