Flyktingar ska även kunna ta med sig mer bagage än vad som brukar vara tillåtet. Foto: TT

SJ tar bort id-kravet ombord på tågen för att hjälpa flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

SJ har beslutat att slopa kravet på att resenärer måste kunna visa giltiga id-handlingar för att deras biljett ska gälla. Anledningen är att företaget vill anpassa sig till den ökade tillströmningen av flyktingar från Europa som vill åka tåg i Sverige, men som inte har något id-kort. – SJ har visat sitt starka stora hjärta, säger kommunikationsdirektör Monica Berglund till SVT Nyheter.

Att kravet tas bort kommunicerades till alla SJ:s anställda och alla samarbetspartners under fredagen.

”Vill underlätta”

– Vi har sett en ökning av människor på flykt. Många av dem kommer in i systemet via Migrationsverket i Malmö, men det finns ett antal som inte gör det och som använder Sverige som transitland för att ta sig till Norge eller Finland. Vissa vill också söka asyl mer norrut. Då de oftast inte har giltiga id-handlingar vill vi underlätta för dem, och tillåta dem att köpa de billigaste biljetterna, säger Monica Berglund till SVT.

Slopar inte kravet för alla

Borttagandet av id-kravet gäller dock inte alla.

– Det här gör vi som en särskild insats för de som är på flykt. Det är inte så att vi slopar kravet för alla.

Även Stockholms stad, Malmö stad, Migrationsverket och hjälporganisationer på plats har informerats.

– Vi har bett Migrationsverket meddela flyktingarna det här, så att de inte ska bli beroende av så kallade hjälpare, som köper en massa biljetter och säljer dem vidare till de som tror att man måste ha id-kort för att kunna köpa dem.

Har inte kommunicerats externt

Beslutet har än så länge primärt kommunicerats internt.

– Vi har ingen ambition att gå ut externt till någon allmän målgrupp. Vårt beslut är specifikt riktat till den här gruppen, och därför har vi inte gjort någon större sak av det.

”Hela företaget har ställt sig bakom det här”

Slopandet har mötts av intern entusiasm.

– Det känns som att hela företaget har ställt sig bakom det här. Det finns ett stort intresse för det; att vi verkligen ska hjälpa till att ta hand om flyktingarna och göra det så enkelt som möjligt. SJ har visat sitt starka stora hjärta, det måste jag säga, och jag är jätteglad för det, avslutar Monica Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet