• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsepidemiolog Anders Tegnell: Tester man kan utföra själv kan ge ett bättre bemanningsläge i vården. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix, TT / SVT Morgonstudion

Tegnell: Möjligt för vårdpersonal att testa sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Fler tester för coronaviruset på patienter har efterlysts inom vården, men vägen dit är inte alldeles enkel. Däremot är det nu möjligt för vårdpersonal att utföra provtagning på sig själv och se om man är smittad. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Morgonstudion.
– Det är på plats. Vi håller på att börja använda det redan nu.

Situationen inom vården i Italien, som är det värst drabbade landet i Europa av coronaviruset, är helt annorlunda jämfört med Sverige. Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Man var väldigt oförberedd, och det tog lång tid innan man upptäckte vad som höll på att hända. Här har vi ett helt annat läge – vi är väldigt väl förberedda, säger han.

Något som däremot har efterfrågats i Sverige är fler tester för coronaviruset. Men det är en komplicerad kedja att göra fler tester, enligt Anders Tegnell. Däremot blir testkedjan, från det att coronavirustestet görs till att det når labbet och provsvar fås, sakta men säkert bättre.

– Labbkapaciteten finns där, det går att göra fler tester. Vi håller på att titta på hur man kan testa sig, så att framför allt personal inte behöver ha någon annan med skyddsutrustning med sig när man tar proverna, säger Anders Tegnell.

Hur långt bort är det?

– Det är på plats. Vi håller på att börja använda det redan nu, säger Tegnell.

”Hålla ett bättre bemanningsläge”

Rent konkret finns det flera positiva följder med att vårdpersonal kan testa sig själv och ta reda på om de är smittade av coronaviruset just nu.

– Vården vet om den kan fortsätta jobba och då kan man hålla ett mycket bättre bemanningsläge. Det ökar säkerheten för patienterna och personalen, säger han.

Fortsättningsvis är andningskydd det enskilt viktigaste för vårdpersonalen i kampen mot coronaviruset, enligt Tegnell.

– Signalen i dagsläget från vården är att det finns tillräckligt med skydd för personalen, säger han.

Se mer av intervjun med Anders Tegnell i klippet från Morgonstudion ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet