Här vägrar Sjöstedt svara om sin syn på EU-utträde: ”Inte det vi ska kampanja för”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet ska inte driva kravet på att Sverige ska lämna EU. Det står klart efter en omröstning på partiets valkonferens i dag.

– Vi ser att det finns andra akuta frågor, säger partiledare Jonas Sjöstedt, i SVT:s Agenda.

Vänsterpartiet har varit emot det svenska medlemskapet i EU sedan start. Men i dag slog de fast att de inte ska driva kravet att Sverige ska lämna EU i valet till Europaparlamentet.

Partledningens linje vann med siffrorna 41-30 men de mötte hårt motstånd från de vänsterpartister som vill hålla kravet på att lämna EU levande.

– Vi ser att det finns andra akuta frågor. Vi vill jobba på att lösa klimatkrisen och att vara ett alternativ till den auktoritära högerextrema utvecklingen som vi ser inom EU i dag.

Vill du att Sverige ska fortsätta att vara medlem i EU?

- Jag röstade nej i EU-omröstningen för många år sedan och det har jag aldrig ångrat. Jag tycker att det hade varit bättre om vi hade byggt ett annat form av samarbete, men i det här läget så tycker inte jag att vi ska kampanja för det. Om Sverige ska fortsätta vara medlem i unionen beror på hur EU utvecklas framöver, säger Sjöstedt.

Jag förstår det, men vad tycker du?

– Det är mycket som står på spel. Det jag tycker är avgörande, för om Sverige ska fortsätta vara medlem i EU eller inte, är de högerextrema partiernas inflytande. Skulle det vara så att det är fler EU-länder som har högerextremt styre om tio år, då tror jag inte att många svenskar vill styras av en sådan union. Men jag vill förhindra det. Jag vill att Vänsterpartiet växer och ser till att EU aldrig hamnar där, säger Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.