Foto: TT

Bildt: Har aldrig hört talas om det

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Marcus Wallenberg skrev ett brev där han pressade regeringen att gå med på vapensamarbete till Saudiarabien, uppger Ekot. Utrikesminister Carl Bildt säger nu att han aldrig har hört talas om något sådant brev.

I en ny bok avslöjas att Moderaterna ville stoppa bygget av vapenfabriken i Saudiarabien. I ett brev direkt till dåvarande försvarsministern Sven Tolgfors skrev då Wallenberg att hans saudiska vänner tagit illa upp. Regeringen ska då ha pressats att genomföra vapenaffärerna med Saudiarabien 2008

Efter uppgifterna krävde Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt lägger korten på bordet.

– Det här är en rutten affär från början till slut. Men att man tar direkt påverkan av de som sen tjänar pengar, vapenindistrin, är skandalöst. Jag tycker att både Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt borde förklara sig, säger Jonas Sjöstedt, rapporterar Sveriges Radio.

Verkar veta mer

– Vad visste Carl Bildt, vad har han gett för instruktioner? Vad visste Fredrik Reinfeldt? frågar Sjöstedt och anser att de nya uppgifterna om brevet och regeringens agerande kastar ett nytt ljus över affären och att regeringen verkat ha vetat mer än vad den hittills sagt.

– Är det så att man under tryck från vapenindustrin har ändrat sig så tycker jag att det är en skandal, säger Sjöstedt.

”Regeringen Perssons beslut”

Carl Bildt har hittills inte velat kommentera uppgifterna, men svarar nu Jonas Sjöstedt på Twitter.

”Rätt skall vara rätt: beslutet om export av vapen –pansarvärnsrobotar – till Saudi fattades av regeringen Persson (S)”, skriver Bildt.

Han skriver också att han aldrig hört talas om brevet från Wallenberg och avfärdar uppgifterna om att regeringen ska ha ändrat sig efter påtryckningar.

”Vi ändrade oss inte. Handlade ju om att fullfölja ett åtagande för Sverige som röda regeringen Persson gjort.”

Wallenberg: Viktigt att föra vidare information

Även Marcus Wallenberg kommenterar nu för första gången påståendena. Han skriver i ett mejl till SVT Nyheter:

– Det är och har alltid varit viktigt för mig att föra vidare information som har relevans för svensk handel och industri. Innehållet i sådan korrespondens vill jag inte gå in på eftersom det skulle försvåra dialogerna i framtiden, men jag kan säga så mycket som att det handlat om generella relationer och inte specifika projekt myndigheter eventuellt engagerat sig i. Dessa har jag ingen insyn i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet