Sjöstedt (V): ”Svenska regler ska gälla i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till svenska kollektivavtal, och att det bör regleras i EU. Kristdemokraterna menar å andra sidan att det snarare är en nationell fråga.

– Jag är rädd för att det finns väldigt stora risker med att släppa upp de här frågorna, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i SVT:s Morgonstudion.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att människor som kommer från andra länder för att jobba i Sverige utnyttjas hänsynslöst, och att de därför borde ha rätt till svenska kollektivavtal.

– När det gäller dödliga arbetsplatsolyckor så är det till exempel polska byggnadsarbetare som dör, därför att de jobbar åt oseriösa företag som inte har riktig säkerhet, säger han.

Men det här att Bryssel lägger sig i svenska arbetares villkor, det låter inte som något som vänstern tidigare har välkomnat?

– Det vi vill är att svenska regler ska gälla i Sverige. EU har lagt sig i på det sättet att man har försämrat villkoren därför att företagens rättigheter har gått före löntagarens rättigheter.

KD: Stora risker att släppa upp till EU

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menar att KD tycker att det ska vara schyssta villkor för alla som jobbar i Sverige. Enligt henne är skillnaden mellan V och KD synen på om EU kan klara av att ordna det eller inte.

– Jag är rädd för att det finns väldigt stora risker med att släppa upp de här frågorna.

Som exempel nämner KD-ledaren när frågan om kollektivavtal tidigare varit uppe på EU-nivå.

– Man ska lära sig av hur ensamma vi var i ministerrådet och hur ensamma vi har varit att driva de här frågorna för att skydda den svenska modellen, säger hon.

Se klipp från debatten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.