Vänsterledaren: ”Vi har varit för skärpta straff vid många tillfällen”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är bekymrad över att andra partier inte gör en bra avvägning när det kommer till vad som är rättsäkert inom kriminalpolitiken. Det sade han under partiledarutfrågningen i Aktuellt på tisdagskvällen.

– Vänsterpartiet är det parti i Sverige som kombinerar rättsäkerhet med effektivitet för polisen, säger han i Aktuellt.

Under tisdagen var det Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tur att frågas ut i Aktuellt.

Under punkten för gängkriminalitet fick han frågan om varför partiet vid så många tillfällen röstat nej för strängare straff – något som många andra partier driver som en bärande fråga för att stoppa kriminaliteten.

– Vi har varit för skärpta straff vid många tillfällen – bland annat när det gäller vapenbrott. Och det är viktigt inte bara för att det är skärpta straff utan för att det ger polisen mer befogenheter, sade Sjöstedt.

Han fortsatte:

– Vi lyssnar på polisen, säger Sjöstedt.

”Viktigt att poliserna har resurser”

Vad gäller kameraövervakning och avlyssning har han dock reservationer.

– Det kan vara motiverat ibland med kameraövervakning – men vi tycker inte att man ska avlyssna folk som inte är misstänkta för brott. Ett sådant förslag har ju funnits på bordet men det går att kombinera en stram politik utan att äventyra rättsäkerheten i Sverige.

Hur ska man göra nu för stoppa gängvåldet?

– På kort sikt är det viktigt att poliserna har tillräckliga resurser, samhällelig närvaro i utsatta områden,  att man skär av nyrekrykeringen, att det finns en snabb lagföring, att det finns avhopparprogram och en väl fungerande kriminalvård.

Men vi kommer inte åt detta om inte uppväxtvillkoren i de här stadsdelarna förbättras – att pojkarna klarar skolan och får ett jobb istället för att bli knarkkurirer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.