Stefan Löfven (S) behåller ledningen i SVT/Novus förtroendeundersökning – men Ulf Kristersson (M) börjar knappa in. Foto: Fredrik Ståhl/Regeringskansliet / Henrik Montgomery/TT

Löfven toppar förtroendemätning – med Kristersson hack i häl

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har återigen högst förtroende bland väljarna, visar Novus nya partiledarundersökning. Toppositionen beror delvis på en marginell förtroendeökning, men framför allt på att Vänsterpartiet har bytt partiledare. Samtidigt är det för Ulf Kristersson (M) som förtroendet har växt mest.

Ledarna för de gamla maktpartierna har ett försprång i förtroendeligan. Foto: SVT Grafik

Mellan september och december har väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven ökat från 35 till 37 procent. Han återtar därmed positionen som den partiledare med störst förtroende bland svenska folket. 

– Den stora effekten beror faktiskt på att Jonas Sjöstedt har lämnat. Han var i topp tidigare.  Sedan ser vi också en liten uppgång för Löfven på grund av att krisen kring pandemin ökar igen, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus. 

Förtroendet för Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar ligger på 11 procent, jämfört med Jonas Sjöstedts sista notering på 36 procent i september. 

När V bytte ledare sjönk förtroendet drastiskt. ”Nästan var tredje svensk känner att de inte kan uttala sig om vad de har för förtroende för henne”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, om Nooshi Dadgostars siffror. Foto: SVT Grafik

– Det är inte särskilt överraskande. Nästan var tredje svensk känner att de inte kan uttala sig om vad de har för förtroende för henne, säger Torbjörn Sjöström.

Kristerssons förtroende växer mest

I övrigt är förändringarna små. Ulf Kristerssons förtroende har växt mest – och hans andraplacering ligger i linje med att Moderaterna i Novus senaste väljarbarometer stärkte positionen som landets näst största parti. Nyamko Sabuni befäster Liberalernas kris, med ännu en bottennotering.

Förtroendet för regeringen är enligt decembermätningen detsamma som för Stefan Löfven (S), 37 procent. Det är en bra bit från den kraftiga uppgången i mars, då hanteringen av pandemin gav ett uppsving för såväl regeringen (48 procent) och Stefan Löfven (44 procent).

– Nu är läget ett helt annat. Det är hård kritik från oppositionspartier, mot att regeringen gör för lite och för sent. Det finns också en växande kritik från experter mot den svenska strategin, inte minst jämfört med andra länder. Så vi kommer inte få se den ökningen av förtroende nu i höst, som vi gjorde i våras, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson.

Förtroendet för S och Stefan Löfven har sjunkit sedan i våras. Foto: SVT Grafik

Så är förtroendet för partiledarna

Stefan Löfven (S): 37 procent (-2)

Ulf Kristersson (M): 36 procent (+4)

Ebba Busch (KD): 26 procent (-3)

Jimmie Åkesson (SD): 25 procent (-2)

Annie Lööf (C): 22 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V): 11 procent (-)

Per Bolund (MP): 11 procent (+1)

Isabella Lövin (MP): 8 procent (-3)

Nyamko Sabuni (L): 6 procent (-2)

Så gick undersökningen till

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel och bygger på totalt 1078 intervjuer mellan 3 – 9 december 2020, med en svarsfrekvens på 63 procent. Personerna som har deltagit är mellan 18 och 79 år och bosatta över hela Sverige.

Intervjupersonerna svarade på två frågor: ”Vilket förtroende har du för regeringen som helhet? ” och ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.