Ytterligare sju miljarder till vården

Uppdaterad
Publicerad

Tre miljarder till vaccineringen, två miljarder till sjukvården i regionerna. Det är några av delarna i regeringens förslag på totalt sju miljarder kronor i stöd för att hantera coronapandemin. Förslaget har tagits fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

– Pengar ska inte vara det som står i vägen för att stoppa smittspridningen, kunna vårda sjuka och se till att vaccinera så många som möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i dag under en pressträff där nya miljarder till vården presenterades.

Totalt sju miljarder kronor satsas för att begränsa smittspridningen och genomföra vaccineringen, säger Magdalena Andersson.

Av dessa sju får regionerna två miljarder kronor till sjukvård, både av covidpatienter och till uppskjuten vård. Medlen kommer fördelas på samma sätt som de fyra miljarder i budgetpropositionen fördelades.

Karensersättning förlängs

Stöd till enskilda ska förlängas, för att underlätta för folk att kunna stanna hemma från jobbet. Stöden kopplas till vaccinationsmålet, som är att de vuxna som vill ska vara vaccinerade med minst en dos den 15 augusti. Stöden kommer förlängas så länge det målet inte är uppnått. De stöd som förlängs är bland annat ersättning för karensavdrag och ersättning för egenföretagare.

– Du ska inte behöva tveka på att stanna hemma när du är sjuk, säger Åsa Lindhagen, biträdande finansminister (Mp).

Miljard till vaccininköp

Regionerna får ytterligare en miljard för vaccininköp och testning och smittspårning stöttas också upp ekonomiskt med över en och en halv miljard kronor.

– Vi har dels avsatt medel för att kunna teckna avtal för vaccin. I takt med att vaccinet kommer så avsätter vi resurser för inköp av vaccin. Den summan, som nu är på runt 3 miljarder kronor kommer säkert öka. Sen är det kostnader runt själva vaccineringen utöver vaccinet, därför får regionerna pengar per vaccinspruta som delas ut, säger Lena Hallengren, socialminister (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.