Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) var två av valets största vinnare. Foto: Jessica Gow/TT, Janerik Henriksson/TT

Sju saker du behöver veta om valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

En intensiv valdag som sträckte sig långt in på småtimmarna har nått sitt slut. Här är sju saker som du behöver veta om resultatet i riksdagsvalet 2018.

Det är extremt jämnt

De rödgröna (S+MP+V) ser ut att få 40,6 procent av rösterna, medan Alliansen (M+C+L+KD) har 40,3. Det innebär att endast ett mandat skiljer de båda traditionella blocken åt, och att inget av dem kommer att ha majoritet i riksdagen. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är inställd på att bilda en ny regering, men Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger att han inte tänker avgå som statsminister.

Val 2018 – #dinröst
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) Vill båda vara statsminister, men båda partierna gick bakåt. Foto: Claudio Bresciani/TT, Henrik Montgomery/TT

De två största partierna gör dåliga val

Även om Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M) fortsätter att vara Sveriges två största partier, så gör båda partierna sämre val än 2014. S har tappat 2,8 procentenheter, och M 3,5.  För S är det första gången sedan 1920 som man hamnar under 30 procent, vilket sett till opinionsundersökningarna var att vänta. M var det riksdagsparti som gick mest bakåt av alla, men behöll titeln som näst största parti. 

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin är lättade efter att Miljöpartiet klarat sig kvar i riksdagen. Foto: Maja Suslin/TT

Inget parti åkte ur

Trots att risken att hamna under riksdagsspärren såg ut att kunna bli verklighet för flera partier klarade alla sig kvar till slut. Närmast att åka ur var Miljöpartiet (MP), som dansade runt 4 procent av rösterna, innan man landade på 4,3 procent. Kristdemokraterna (KD), som på förhand tippades få det svårt, gjorde ett väldigt starkt val och klättrade till 6,4 procent.  

Liberalerna (L) gick, för första gången sedan Jan Björklund blev partiledare, framåt, och klarade sig kvar. Det innebär att antalet riksdagspartier, precis som förra mandatperioden, kommer att vara åtta.

Ingen avgick

Trots resultat som pekade både uppåt och nedåt sitter samtliga partiledare kvar på sina poster. Och än så länge ser det inte ut som att någon planerar att lämna sin post, trots att det florerat en del rykten om det. 

Jimmie Åkesson tar emot partimedlemmarnas jubel efter att Sverigedemokraterna vuxit mest av alla partier. Foto: Anders Wiklund/TT

SD växte, men är fortfarande tredje störst

Trots att Sverigedemokraterna (SD) fortsätter växa, så är de alltjämt fortfarande mindre än både Socialdemokraterna (S) och Moderaterna (M). På förhand spåddes SD kunna växa om M och bli Sveriges näst största parti, men så blev inte fallet det här valet. SD har dock vuxit mer än något av de andra partierna.

De största partierna tappade, men Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna gör starka val. Foto: SVT

Säkert resultat kommer på onsdag

Även om det finns ett resultat nu, så är det faktiskt inget slutresultat. Förra året kom 192 000 röster in i efterhand. Det är utlandsröster och sent inkomna förtidsröster, och de kommer att räknas klart först på onsdag. Innan dess finns det alltså inget säkert valresultat, även om mycket går att utläsa från söndagens rösträkning. Det slutgiltiga valresultatet publiceras av valmyndigheten på fredag.

Mandatfördelningen mellan riksdagspartierna. Foto: SVT

Svårt att bilda regering

Inget av de traditionella blocken är stora nog att bilda en majoritetsregering, och Sverigedemokraterna med sina 17,6 procent av rösterna kommer att spela en viktig roll i regeringsbildandet. Alliansen är inställda på att bilda ny regering, trots att de blir det mindre blocket. Under valrörelsen har de sagt att de inte kommer att släppa in Sverigedemokraterna, men utan dem är de alltjämt mindre än de rödgröna.

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) kan komma att spela en viktig roll i regeringsbildandet. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pontus Lundahl/TT

Stefan Löfven (S) har bjudit in Centerpartiet och Liberalerna till att bilda en blocköverskridande regering, men inte heller det skulle räcka till majoritet. Förra valet var regeringsbildandet en svår historia, och det mesta talar för att det kan bli ännu svårare nu.

Jimmie Åkesson (SD) uppmanade Ulf Kristersson (M) att byta ut regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet