Väder-Nils vet det mesta om regn och sol! Foto: SVT/TT

Sju viktigaste frågorna om vädret just nu – och väder-Nils svar

Uppdaterad
Publicerad

Norrland kommer få varmare väder på söndag, för södra Sverige är det kallt i minst en vecka. Och man kan faktiskt påverka sommarvädret själv. När SVT:s meteorolog Nils Holmqvist chattade med läsarna fick vi svar på sju viktiga frågor.

1. Jag är trött på allt regn och kylan, när blir det Tomas Ledin-sommar egentligen?

– Hehe. Det var ett bra uttryck. Kanske använder det i sändning någon dag. Ser inte ut att bli väder värdigt att förevigas i toner. Inte den närmsta tiden. Norrland får förvisso helt okej väder fram till söndag.

2. Kommer det bli varmare någon gång i södra Sverige? Ska jag panikköpa en sista minuten till solen?

– Hej! Jag kan inte se någon värme värd namnet på mina väderkartor. Men vad som händer efter 7 till 10 dygn vet jag inte. Vi har ju hela juli och augusti framför oss och det brukar bli fint väder åtminstone några veckor.

3. Finns det något trick att se på ett moln om det är ett regnmoln och att det kommer regna typ närmsta timmen?

– Hur grå molnen är avslöjar ju en del, men också hur höga de är. De måste nästan vara högre än vad de är breda för att skurar ska bildas. Och om vinden plötsligt blir byig och kall, kan det vara ett tecken på att regn är på väg ner till marken.

LÄS MER: Hela chatten med Nils

4. Vilket väder är bäst ifall man vill ha en sommar med så lite spindlar som möjligt?

– Svår fråga. Är dålig på spindlar och vad de önskar sig. Men jag tror en blöt sommar är dåligt spindelväder. Insekter gillar ju generellt sett inte regn.

5. Hur brukar vädret se ut i slutet på augusti?

– Hej! Alltid som varmast i vattnet och det kan vara okej att bada :) Solen är inte lika stark och skurarna blir färre och inte lika kraftiga. Det är fortfarande relativt varmt i luften och ca 20 grader beroende på var du befinner dig.

TV: Så fungerar åska

6. Varför är det så svårt att ge en rättvisande prognos? 

– Hej! Det är alltid lurigt med sådana lågtryck vi har nu. Håller dock inte med om att vi lovat något eller att vi inte förmedlat osäkerheten. Det tillhör i alla fall skurars karaktär att vara oförutsägbara. Våra vädermodeller är indelade i rutnät som inte är finmaskiga nog att fånga skurar. Det är som att vi försöker fånga en guppy med ett nät som hänger på ett fotbollsmål.

7. När tror du människor kommer att få makten att kontrollera vädret? Om du tror att detta alls kan bli möjligt?

– Man kan redan nu påverka vädret. Vi gör det främst genom att påverka klimatet vilket i sig är väder över en lång tid (30 år). Man kan även påverka vädret mer direkt. Under OS-invigningen i Peking sprutade man ut silverjodid för att få moln att regna av sig innan de nådde fram. På så vis undvek man regn på paraden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.