Kraftig minskning av ersatt sjukfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har kartlagt den ersatta sjukfrånvaron bland fyra miljoner arbetande svenskar i åldrarna 16 till 64 år, alltså vilka grupper som får pengar efter 14 dagar.

I rapporten konstaterar man att den ersatta sjukfrånvaron minskat kraftigt bland alla yrkesgrupper under 2000-talet. Även skillnaderna mellan män och kvinnor i samma yrkeskategorier har blivit mindre.

Inom yrken som 2002 hade relativt hög sjukfrånvaro har minskningen varit som störst. Däremot har yrken som 2002 hade relativt låg sjukfrånvaro inte förändrats i samma utsträckning.

– Trots den kraftiga minskningen för alla yrkesgrupper finns det stora skillnader i ersatt sjukfrånvaro mellan olika typer av yrken, säger Marie Mulder, analytiker och författare till rapporten.

Serviceanställda i topp

Lägst antal ersatta sjukskrivningsdagar år 2010 hade högre ämbetsmän, militärer och politiker Högst var sjukfrånvaron i yrkesgrupper utan krav på särskild yrkesutbildning, exempelvis servicearbeten.

Resultaten beror troligen på skillnader i arbetsmiljö och att anställda har olika möjligheter att anpassa sitt arbete vid sjukdom och nedsatt arbetsförmåga.

Likaså kan det bero på att personer med sämre hälsa och arbetsförmåga i större utsträckning börjar arbeta i yrken med lägre anställningskrav, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Förklaringarna till den stora minskningen är flera. Dels innebär många sjukdagar ett stort utrymme för förbättringar. Men yrkesgrupperna har också förändrats över tid så att de består av yngre och friskare personer.

Flera förklaringar

Försäkringskassan har inte analyserat varför sjukfrånvaron minskat så kraftigt. Antagligen, säger Marie Mulder på Försäkringskassan, är det en kombination av olika saker. För minskningen behöver inte betyda att svensken har blivit friskare.

-Det kan till exempel bero förändringar i arbetsmiljön eller i arbetsvillkoren. Att Försäkringskassan har blivit mer aktiv, på regelreformer eller på att de personer som drev på frånvaron för tio år sedan numera är sjukpensionärer i en högre utsträckning än förut.

En annan förklaring kan vara att genomsnittsåldern inom många yrken har minskat. Bland poliser, till exempel, har den minskat med sex år de senaste tio åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.