Personer som kallar sig Anonymous använder ofta Guy Fawkesmasker för att dölja sin identitet. Foto: Scanpix.

Sjukhus hackades av Assangeanhängare

Uppdaterad
Publicerad

Hackare misstänks ha gjort dataintrång inom sjukvården i Västra Götalandsregionen. Inom kort kommer en telefonservice för oroade patienter att öppnas.

Västra Götalandsregionen har nu beslutat att öppna en telefonservice för eventuellt oroade patienter. Besked om telefonservicen ska komma under senare under dagen, meddelade regionen under morgonen.

Det löst sammansatta hackernätverket Anonymous, som säger sig stödja Julian Assange, kan ha haft möjlighet att komma över sekretessbelagd patientinformation från tidigt 1990-tal till hösten 2009. Det handlar om namn, adress, personnummer, diagnos och var man gjort sitt sjukbesök.

”Uppskattningsvis rör det sig om åtkomst till flera hundratusentals patienters uppgifter”, står det i en IT-säkerhetsutredning som Expressen tagit del av.

I ett mejl till Landstinget Västra Götalandsregionens IT-sektion fanns en varningstext riktad till svenska och brittiska myndigheter där det stod: ”Vi kommer inte att överge Julian Assange.”, skriver Expressen.

Fallet polisanmält

Om hackarna verkligen kommit åt uppgifterna är inte klarlagt. Enligt Expressen är det patienter i området kring Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla som kan ha berörts. Ingreppet ska ha skett i augusti i år.

Utredningen av fallet ska ha visat att IT-säkerheten haft stora brister, skriver Expressen.

”Man ska kunna lita på våra IT-system och vi jobbar fortlöpande för att säkra olika system, vi gör riskanalyser och uppföljningar. Tyvärr har det visat sig ändå inte vara tillräckligt” skriver Göran Ejbyfeldt, IT-direktör vid Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Enligt Ejbyfeldt ska problemet nu vara åtgärdat.

Fallet är polisanmält som ett misstänkt dataintrång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.