Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, förklara vad som gick fel när en 39-årig covidpatient avled. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjukhuset anmäler sig för 39-årings död

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska universitetssjukhuset har i dag lex-maria anmält sig efter att en covidsjuk 39-åring avled i samband med att han skulle flyttas från fältsjukhuset.

- Sjukhuset har gjort sig skyldig till ett undvikbart fel, säger chefläkare Björn Andersson som i dag skickat in en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.  

I våras intensivvårdades 27 patienter på fältsjukhuset IVA Kronan i Göteborg trots massiv kritik från läkare som ansåg att befintliga intensivvårdsplatser i stället skulle utökas. 

En av dem, en 39-årig man blev sämre under tiden han vårdades på fältsjukhuset och de beslutade att flytta tillbaka honom till vanlig intensivvårdsavdelning inomhus. 

Men när han skulle flyttas från fältsjukhuset så saknade respiratorn som han skulle transporteras med slangar. Detta eftersom sjukhuset enligt en internutredning valt att spara in på dessa då de ansåg att det var en bristvara.

Tanken var att han skulle transporteras med de slangar han haft på fältsjukhuset, men det uppstod oklarheter och hans respiratorvård avbröts upprepade gånger när personalen försökte koppla in honom till transportrespiratorn. 

39-åringen fick akut hjärtstopp, slutade att andas och avled.

Efter att SVT börjat ställa frågor om händelsen har Sahlgrenska sjukhuset i dag valt att anmäla sig själva till IVO.  

När dog mannen? 

– I april, säger Björn Andersson, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Varför har ni dröjt med att göra en anmälan?  
 
- Det tar lång tid att utreda och vi hade andra avvikelser som också skulle utredas. Dessutom var det en pandemi som pågick. Man kan tycka att det är lång tid, men ibland kan det ta ett till två år innan en lex-maria anmälan går iväg, säger Björn Andersson.  

Var den svår att skriva, anmälan?  

– Det är händelseanalysen som tar tid att göra, säger Björn Andersson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet