Sjukhusprästen: ”Många är rädda”

Publicerad

I full skyddsutrustning träffar sjukhusprästen Lena Ekberg covid-patienter. För många sjuka är samtalet med prästen den enda fysiska kontakten de kan få med någon annan än vårdpersonal.

Lena Ekberg har varit sjukhuspräst på Södersjukhuset i Stockholm i sju år. Hon är van vid att träffa människor som är svårt sjuka eller anhöriga som är oroliga. Men coronapandemin har förändrat vardagen. Eftersom anhöriga har svårt att komma till sjukhuset, vare sig deras nära har covid-19 eller är där av annat skäl, har hennes möten med sjuka blivit ännu viktigare.

Men att träffa just covid-patienter är speciellt. Hon behöver full skyddsutrustning, vilket gör det svårt att komma nära patienten och ge fysisk beröring. Tuffast för patienterna tror hon dock att isoleringen och rädslan är.

– Ibland träffar jag personer med misstänkt covid och som har riskfaktorer och de är ju livrädda, säger Lena Ekberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet