Foto: TT

Sjukskrivningar blir fler och längre

Uppdaterad
Publicerad
Utgifterna för sjukförsäkringen för 2015 beräknas bli närmare tre miljarder kronor högre än väntat. Det spår Försäkringskassan i sin senaste prognos.

Anledningen är att sjukfallen beräknas bli både fler och längre och framförallt ökar antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

Enligt Försäkringskassan saknas tydliga förklaringar till varför sjukskrivningar med psykiska diagnoser ökar.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på. Det är fler kvinnor än män, annars handlar det om alla branscher och alla regioner, säger Laura Hartman, analys- och prognoschef på Försäkringskassan.

”Delvis en effekt av politiken”

Sverige ligger ungefär som snittet i Europa och det finns ingen forskning på vad som är en rimlig sjukskrivningsnivå. En del av ökningen kan förklaras av politiska reformer, menar Laura Hartman.

– Ökningen startade 2010, då vi var på en bottennivå i modern tid. Delar av den handlade om nästan en mekanisk effekt då reglerna ändrades och många lämnade sjukförsäkringen samtidigt men många kom tillbaka efter en kort tid, säger hon.

”Vi kan bli bättre”

Laura Hartman menar att vården, arbetsgivarna och försäkringskassan själva kan bli bättre på att förebygga sjukskrivningar.

– Vi jobbar tillsammans med arbetsgivarna och vården för att ta tag i det tidigt. Arbetsgivarna kan till exempel anpassa arbetsuppgifter. Inom vården finns stora luckor i kunskapen kring de lättare psykiska diagnoserna. Men också vi på försäkringskassan kan bli bättre på att lägga kraft och resurser på de som verkligen behöver det. Tidigare var det samma för alla, även de som är tillbaka på jobbet efter bara några veckor, säger hon.

Sjukförsäkringen beräknas öka från nästan 78 miljarder kronor i år till 81 miljarder kronor nästa år. Prognosen höjs med sammanlagt 0,6 miljarder kronor för 2014 och 2,7 miljarder kronor för 2015.

Även assistansersättningen och föräldraförsäkringen fortsätter att öka. Statens utgifter för föräldraförsäkringen ökar på grund av att antalet barn har ökat men också på grund av en höjd ersättning per dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer