Foto: SVT

Sjukskrivningar förutspås öka

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan skriver upp prognosen för sjukskrivningar i år och nästa år.

I år väntas kostnaderna för sjukskrivningarna öka med drygt en miljard kronor och 2014 med 2,8 miljarder, säger Jan Larsson, prognosansvarig på Försäkringskassan, till Ekot.

– Den nya prognosen vi lämnar, där skriver vi upp kostnaderna ganska ordentligt, för sjukpenning framförallt, säger Jan Larsson prognosansvarig på Försäkringskassan till Sveriges Radio.

Stressjukdomar bakom

Bakom ökningen finns stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa som kräver längre sjukskrivning som bipolär sjukdom och återinsjuknande i depressioner. Lindrigare depressioner ökar inte i samma utsträckning.

Att utgifterna för sjukpenningen blir tre miljarder högre för statskassan nästa år – valåret 2014 – än man tidigare trott begränsar möjligheterna för regeringen att sätta sprätt på pengar i valrörelsen, skriver Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer