Sveriges statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta valresultat på 100 år. Partiets valanalysgrupp tar upp två områden där S misslyckats. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Sjukvård och migration sänkte Socialdemokraterna i valet

Uppdaterad
Publicerad

Migrationen och sjukvården är de två områden som hade störst betydelse för Socialdemokraternas valresultat, enligt partiets valanalysgrupp. S gjorde 2018 sitt sämsta valresultat någonsin, med minskat stöd hos bland annat unga, arbetarväljare och på landsbygden.

Valresultatet är för lågt och inget som partiet kan vara nöjt med, säger Marika Lindgren Åsbrink, en av de sex i valanalysgruppen på en presskonferens.  

– Vi har ett minskat stöd bland unga väljargrupper vilket naturligtvis är djupt problematiskt. Vi ser också en kraftig nedgång bland arbetsväljare, framför allt LO-medlemmar, och det kommer att vara avgörande att vända den utvecklingen, säger hon.

Otydlig linje i migrationspolitiken

Migrations- och flyktingpolitiken hade stor påverkan på opinionen under förra mandatperioden, anser man. Stödet för Socialdemokraterna samvarierade med hur och när frågan blossade upp på dagordningen: Från hösten 2015 när flyktingmottagandet var som störst till omställningen av migrationspolitiken, och till debatten om gymnasielagen 2017.  

– Regeringen har inte lyckats hålla en rak, stram och tydlig linje i migrationsfrågan och det har påverkat förtroendet för både regeringen och Socialdemokraterna, säger Luciano Astudillo från valanalysgruppen.  

Regeringen misslyckades också med att förankra politiken i partiet, vilket skapade interna konflikter som i sin tur skapade osäkerhet bland väljarna om inriktningen.

Missnöje kring sjukvården

I sjukvårdsfrågan visar analysen att väljarna straffade partiet som ansvarigt för en utveckling som man tycker går åt fel håll.  

– Det är till stor del en fråga om tillgängligheten i vården där väljarna har ett stort missnöje. Men vi ser också att förtroendet för socialdemokratisk sjukvårdspolitik har varit dalande i åtminstone ett decennium, säger Gabriel Wikström, ordförande i valanalysgruppen och tidigare sjukvårds- och folkhälsominister. 

Landstingsvalet blev en katastrof för Socialdemokraterna men sjukvårdsfrågan hade också betydelse för väljarnas ställningstagande i riksdagsvalet.  Ett antal lokala händelser fick nationell spridning som man inte sett tidigare, exempelvis nedläggningarna av BB Sophia i Stockholm och BB i Sollefteå.

– Det skapade en oro kring hur förlossningsvården fungerade eller inte fungerade i hela Sverige, säger Gabriel Wikström.

Konflikter med Miljöpartiet

Den delade regeringsmakten med Miljöpartiet påverkade också relationen till väljarna, enligt valanalysgruppen.  

En del av Miljöpartiets hjärtefrågor, som höjda bränsleskatter och subventioner för elcyklar, är impopulära bland många av Socialdemokraternas kärnväljare. Den konflikten, där det ena partiets seger blev det andras förlust, skadade förtroendet för båda partierna och försvårade arbetet med att överbrygga konflikten mellan stad och land. 

– Det här har gjort det svårare för S att kommunicera i ett antal frågor, säger Gabriel Wikström.

Valanalysgruppen anser att S måste lära sig att hitta en egen röst när man sitter i en koalitionsregering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.