Hjälporganisation: Tiggeri är ingen lösning

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckan har frågan om att ge pengar till tiggare eller inte kommit fokus. En del menar att det är fel sätt att hjälpa, andra att pengarna tvärtom gör nytta.

Den senaste tidens debatt började med att pastor Jakob Olofsgård skrev en krönika i Jönköpings-Posten med rubriken ”Därför ger jag inte längre pengar till tiggare”. I krönikan skrev han bland annat ”Varje gång jag ger till någon som tigger så befäster jag dennes självbild av att de är lika lite värda som en slav”.

I en intervju med P4 Jönköping sade Jakob Olofsgård att ”Tiggeri är ett symtom på att något är fel och vi måste lägga hjälpen där grundproblemet är”. Enligt tidningen Dagen har han från kyrkligt håll fått både medhåll och mothugg.

Tiggardebatten

I kväll möttes två debattörer med olika uppfattning i Agenda. Marianne Sandqvist från SAM-hjälp i Jönköping menar att man inte ska ge pengar till tiggare, medan Micael Grenholm från Stefanushjälpen i Uppsala tycker att det ska man göra.

Marianne Sandqvist tycker inte det är ett bra sätt att hjälpa att ge pengar till tiggare som sitter utanför matbutiken. På SAM-hjälps hemsida kan man läsa att ”Fler och fler kommer fram till insikten att mina slantar i muggen utanför mataffären blir kanske inte så mycket mer förändring än ett stort leende och tack”.

”Ny generation lär sig”

I Agenda sade hon att tiggeriet inte är någon lösning på lång sikt.

– För en månad sedan var jag i Rumänien och besökte en familj där föräldrarna turas om att komma till Jönköping och tigga. De har åtta barn och nu växer en ny generation upp i tron att det är så här man ska leva, sade hon och fortsatte:

– Vi måste angripa orsaken till problemet och det gör vi inte genom att ge pengar när de kommer hit. Det är trots allt ett mycket begränsat antal som kommer hit. Vi måste satsa på att ge barnen möjlighet att förändra sin situation.

Att lära romernas barn att läsa och skriva är det absolut viktigaste, menade hon.

– Huvudproblemet är att många vuxna inte kan det. Men detta är inget man löser på några veckor.

Micael Grenholm, som startat Stefanushjälpen i Uppsala, tycker däremot att vi ska ge pengar till tiggare. Han skriver i sin blogg att förslaget att sluta ge pengar till tiggare får samma effekt som ett tiggeriförbud, med följd att tiggeriet bara flyttar till någon annan plats. Han hänvisar även till forskaren Yaron Matras som menar att pengarna som romerna tigger ihop är ett informellt bistånd.

”Onödigt men inte omöjligt”

I Agenda sade han att SAM-hjälp och andra organisationer visserligen gör ett viktigt arbete, men han menar att det ena inte utesluter det andra.

– Pengarna som tiggarna samlar in utgör faktiskt en ganska betydande del av deras inkomst. Det är viktigt när man inte har något jobb och de sociala skyddsnäten är så tunna som de är i Rumänien. Det är alltid bra att hjälpa. Vi ska fokusera på att göra tiggeriet onödigt men inte omöjligt, sade Micael Grenholm.

Debatten sändes i Agenda söndag 23 november kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta om SAM-hjälp och Stefanushjälpen

* SAM-hjälp är en hjälporganisation på kristen grund med hemort Jönköping. Den arbetar bland annat med att hjälpa romer i Rumänien och Bulgarien. Organisationen har funnits sedan 1989 då den började med enstaka hjälpsändningar till Rumänien. Verksamheten har sedan dess utvidgats till ytterligare sju länder.

* Stefanushjälpen är en ideell förening på kristen grund i Uppsala som främst vill hjälpa hemlösa EU-migranter. Föreningen samlar in pengar, förmedlar kontakter till andra hjälporganisationer och myndigheter och förmedlar information till allmänheten om utsatta människors situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggardebatten

Mer i ämnet