Skadestånd för hemliga Säpoakter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten har dömts att betala 3.000-7.000 euro i skadestånd till fem personer för brister i hanteringen av Säpoakter.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna anser att staten kränkte deras rättigheter. De fem vägrades tillgång till sina personakter hos Säpo, men domstolen går inte in på om registren nu ska lämnas ut.

Enligt Carl-Henrik Ehrenkrona, rätts- chef på UD, fälls Sverige inte för att man inte lämnade ut akterna, utan för att de innehöll uppgifter som inte var allvarliga nog för att få registreras.

Det gällde brott mot skyddet för privatlivet, föreningsfriheten och yttrandefriheten. Europadomstolen slår fast att staten har brutit mot sammanlagt fyra artiklar i Europakonventionen. Det varierar mellan de fem fallen – för ett av dem har det bara brutits mot en artikel.

En av dem som tilldömts skadestånd är människorättskämpen och debattören Ingrid Segerstedt Wiberg.

Per Nygren är journalist på Göteborgs-Posten och har skrivit flera uppmärksammade artiklar om nazism och om Säpo.

Ledare för sportklubb

Tre är eller har varit aktiva personer på den politiska vänsterkanten. Rapport har träffat en av dem, Bengt Frejd, som registrerades av Säpo eftersom han var ledare för kommunistiska KPML-r:s sportklubb Proletären FF.

Han fick år 2000 se en del av den akt som säkerhetspolisen upprättat, men med flera viktiga avsnitt borttagna. Han fick inte se dem. Europadomstolen konstaterar att Sverige därmed bröt mot Frejds mänskliga rättigheter och han får nu ett skadestånd på 5.000 euro, knappt 50.000 kronor.

”Viktigast att vi fått rätt”

– Pengarna är ju ett hån, så lite som de utdömer, men det viktigaste är att vi fått rätt i domen, säger Bengt Frejd till Rapport.

– Det här visar på det vi och många andra i Sverige har sagt, att man kan inte hålla på att registrera på det här sättet. Vanligt traditionellt opinionsarbete som vi sysslar med har man registrerat.

Professor drev målet

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har drivit målet för de fem personerna.

-Det är ju en fullkomlig självklarhet för mig och för alla som har begärt att få se sina akter, att under tiden som säkerhetspolisen jobbar aktivt med en undersökning eller har en aktiv misstanke mot någon person, så får man inte se sin akt. Det är ju självklart, jag vill ha en aktiv säkerhetspolis, säger han till Rapport.

-Och det har vi inte när vi har en säkerhetspolis som säger att ”den här akten är från 1955, den kan man tyvärr inte få lov att se, för det är en fara för rikets säkerhet ” – det är bara bullshit. Och det har också Europadomstolen sagt.

Regeringen ska analysera domen

När det gäller konsekvenserna av domen, säger Carl-Henrik Ehrenkrona på UD:

– Regeringen måste analysera den ordentligt och ta ställning till om den ska accepteras eller försöka få den överprövad i Europadomstolens Grand Chamber.

Dennis Töllborg anser det självklart att svenska myndigheter nu måste se över hanteringen av Säpos och den militära underrättelsetjänstens register.

– Vi kommer att få en skickligare och mer professionell underrättelsetjänst, som blir tvungna att fokusera till exempel på det som kallas abstrakta hotbilder, så inte utrikesministrar blir mördade, i stället för springa och samla skit om vare sig vänster- eller högeraktivister eller nånting annat, i brist på annan sysselsättning, säger han till Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.