– Det blir i praktiken gratis att låna pengar av staten, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: Janerik Henriksson / Hasse Holmberg, TT

Skatt på bostadsvinster kan betalas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Nya regler efter nyår kan ge klirr i kassan för svenskar som sålt sin bostad och köpt en ny de senaste åren. Det finns mycket att ta hänsyn till, men för dem som betalat sin vinstskatt på bostäder direkt kan det handla om stora belopp.

– Gjorde du en vinst på en miljon kronor så har du betalat in 220 000 kronor, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till Sveriges Radio.

De nya uppskovsreglerna träder i kraft efter nyår och innebär att den ränta som i dag gäller för de som skjutit upp skatten efter årsskiftet kommer att slopas. De som åren 2014–2019 sålt en bostad med vinst som beskattats och senare köpt en ny bostad, kommer att kunna begära pengar tillbaka från Skatteverket.

Till grund för beräkningarna ligger den vinst du gjorde på försäljningen.

– Det handlar om 22 procent av den vinst du betalat in i skatt. Vilket betyder att gjorde du en vinst på en miljon kronor så har du betalat in 220 000 kronor. Det kan för de som gjort stora vinster handla om omfattande belopp, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket till Sveriges Radio.

Potentiella vinnare – de som betalat skatt direkt

De stora vinnarna är de som under de senaste sex åren sålt en bostad och betalat in skatten direkt, istället för att skjuta upp den. De kan nu välja att ändra sig, be om en omprövning och begära tillbaka pengar om de köpt en ny bostad.

Hur mycket pengar du kan få tillbaka beror exempelvis på vilket år du sålt bostaden, när du köpte den nya bostaden och hur mycket du då betalade för den. Det påverkar utfallet och det kan sluta med att du inte har rätt till någon återbetalning alls.

De nya uppskovsreglerna kan alltså innebära att många svenskar kommer begära omprövning av sitt tidigare skattebeslut.

– Några hundratusen svenskar kan vara intresserade av att begära det här uppskovet i efterhand eftersom det blir ”gratis” att låna pengar från staten, säger Johan Schauman.

900 000. Så många svenskar har under den perioden gjort vinst på sin bostad och kan nu kolla om det har rätt till återbetalning och hur mycket pengar de kan ha rätt att få tillbaka. För staten handlar det om mångmiljardbelopp.

– Regeringen vill stimulera personer att få en högre omsättning på bostadsmarknaden. Man vill bli av med inlåsningseffekten, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman säger till SVT Nyheter att han råder dem som vill se om de har pengar att hämta att vänta till 16 december. Då lanserar Skatteverket en ny digitaltjänst för ändamålet.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi om uppskjuten ränta. Det stämmer inte. Regelförändringarna handlar om den räntan som i dag gäller för dem som skjutit upp inbetalningen av vinstskatten efter att de sålt sin bostad.

Vi har dessutom förtydligat att möjligheten att få pengar tillbaka gäller om bostaden är köpt under perioden 2014-2019, och hur mycket du kan få tillbaka beror exempelvis på priset. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer