Saabs tidigare vd, Victor Muller, upptaxeras med drygt åtta miljoner kronor. Foto: Scanpix

Skattesmäll för Victor Muller

Uppdaterad
Publicerad

Saabs tidigare vd Victor Muller upptaxeras med drygt åtta miljoner kronor. Enligt Skatteverket har Muller fakturerat sin lön genom ett skatteparadis i Karibien.

SVT har tidigare granskat den förre Saab-vd:ns inkomster och kunde förra året avslöja att Victor Muller plockat ut över 18 miljoner kronor i lön, konsultarvoden och bonus ur det krisande Saab. Pengarna gick in i Mullers bolag Latin America Tug Holding som är registrerat på ön Curaçao i Karibien. Samtidigt som Saab gick på knäna lyfte Victor Muller drygt 425.000 kronor i månaden i lön.

Nu åker Muller på en rejäl skattesmäll – och upptaxeras med drygt åtta miljoner kronor. Han måste nu betala drygt 2 miljoner kronor

– Jag hade ingen aning om att beslutet hade tagits. Jag har fortfarande inte fått beslutet så jag kan inte lämna någon kommentar, säger Victor Muller till P4 Väst.

Lyxliv

Pengarna gick sedan vidare från skatteparadiset till Mullers privata konto i Spanien och finansierade ett enormt lyxliv, som SVT tidigare berättat om.

Kringgåendet av skattereglerna förklarar Muller med att han agerat som konsult och rådgivare i Saab, och inte som styrelseordförande. Det är en förklaring Skatteverket inte köper utan bedömer att ersättningarna har utgått till Muller i form av hans roll som styrelseordförande och vd.

– Vi anser att de tjänster han utfört har gjorts i egenskap av styrelseordförande. Det är typiska tjänster som styrelseordförande har. Reglerna är ganska klara, praxis är att han ska beskattas för det arbete han utför i ett svenskt företag, säger Emelie Hosenfeld, sektionschef på Skatteverket.

Victor Muller behöver dock inte betala straffskatt.

– Vi har beskattat honom enligt lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta och därför har vi inte påfört något skattetillägg, säger Emelie Hosenfeld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saab

Mer i ämnet