Foto: TT

Skattesmäll stoppade Fas 3-verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Stosse skulle ta långtidsarbetslösa till sysselsättning i föreningslivet. I fjol fick verksamheten ett abrupt slut efter en revision från Skatteverket och misstankar om luftfakturor och svarta löner.

Under 2011 och 2012 kunde föreningen kvittera ut bidrag från Arbetsförmedlingen på närmare fem miljoner per år.

Enligt Skatteverket har Stosse (Stor-Stockholms Socialekonomiska Förening) under denna tid bland annat gjort momsavdrag trots att den stora delen av verksamheten inte varit momspliktig.

Skatteverket ifrågasätter också flera fakturor i föreningens bokföring. Närmare två miljoner ska ha betalats till utländska bolag via en numera avliden svensk kontaktman – som Skatteverket identifierar som en person utan inkomster och med öppenvården i Sundbyberg som senast kända adress.

Enligt myndigheten rör det sig om skenkonstruktioner för att komma undan skatt. Sammanlagt krävs bolaget på cirka 1,5 miljoner i skatter, avgifter och skattetillägg.

Har överklagat

Föreningen har överklagat Skatteverkets beslut och hävdar bland annat att momsavdragen är lagliga eftersom man bedrivit annan verksamhet vid sidan av Fas 3, samt att fakturorna till de utländska bolagen varit äkta.

SVT har sökt företrädare för föreningen. En av dem har tidigare sagt till tidningen Arbetet att man inte tjänat några pengar på verksamheten, och att man ordnat jobb till 75 av de sammanlagt 400 långtidsarbetslösa som varit placerade hos Stosse.

Har du erfarenhet av Fas 3 eller andra arbetsmarknadsinsatser? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier med #dinröst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet