Foto: TT

Skattesmällar kunde ha undvikits

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan och Skatteverket ska nu öka samarbetet i fall där personer skulle kunna drabbas av en skattesmäll när de får sjukpenning retroaktivt. Det säger myndigheterna efter att SVT uppmärksammat fallen där kvinnor fått tiotusentals kronor i restskatt.

– När jag ser de här fallen ser jag absolut ett behov av det och vi ska hjälpa Försäkringskassan att göra korrekta skatteuträkningar vid höga retroaktiva utbetalningar till personer som har det svårt ekonomiskt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

Fallen med Gun Hamberg och ”Eva” som drabbats av skatteskulder på tiotusentals kronor efter att ha fått sjukpenning retroaktivt skulle kunna ha undvikits om Försäkringskassan gjorde mer exakta skatteuträkningar på det retroaktiva beloppet som ska betalas ut. Det menar Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

”Skattelagstiftningen svår att ändra”

I dag följer Försäkringskassan en tabell för engångsutbetalningar och då kan för lite skatt tas ut. När sedan restskatten kommer finns inga pengar kvar efter att kommunen tagit tillbaka pengar för olika bidrag som betalats ut till den enskilde.

– Eftersom den här personen kanske bara får den här ersättningen under året så skulle man i alla fall kunna komma så pass nära att felet inte handlar om tjugotusen kronor, utan att man kanske istället drar tusen kronor för mycket i avdrag och att de pengarna faktiskt kommer tillbaks, säger Pia Blank Thörnroos.

Skattelagstiftningen är svår att ändra säger hon, men Skatteverket ska också undersöka om det finns ytterligare åtgärder som myndigheten skulle kunna göra för att underlätta vid den här typen av fall.

Personer som fått en retroaktiv engångsutbetalning som härrör från flera år har också möjlighet att ansöka hos Skatteverket om ackumulerad inkomst. Då kan de minska eller slippa den statliga skatten genom att sprida ut inkomsterna på flera år. Men det krävs att personen tjänat en bra bit över 400.000 kronor under ett år och löser inte heller problemet för de personer där det betalats in för lite kommunalskatt, som i fallen med Gun Hamberg och ”Eva”.

Försäkringskassan har uppmärksammats

Redan för flera år sedan uppmärksammades Försäkringskassan på att det här problemet kan uppstå. Vid Bräcke Diakoni i Göteborg arbetar personliga ombud för personer med långvariga psykiska funktionsnedsättningar och de larmade 2012 i ett brev till Försäkringskassan.

Där står bland annat ”vi har sett flera exempel på hur det blir när personer fått retroaktiv utbetalning från Försäkringskassan” och organisationen ville ha ett svar om myndigheten skulle göra något åt problemet. Enligt Bräcke Diakoni krävdes det ett nytt brev och dröjde över ett år innan det kom något svar från huvudkontoret.

– Det är som sagt väldigt få fall och jag tycker att vi har reagerat, åtminstone internt, säger Sture Hjalmarsson, ekonomidirektör på Försäkringskassan.

Det har ju inte de här kvinnorna har ju inte haft någon glädje av eftersom rutinerna inte fungerat i deras fall?

– Nej, så kan man väl säga att vi säkert kunde ha varit bättre, det är säkert så, säger Sture Hjalmarsson.

Oklart hur många som drabbas

Försäkringskassan säger också att man ska ta ytterligare kontakt med Skatteverket för att se vad som kan göras vid den här typen av fall. Försäkringskassan bedömer att det är ”ett fåtal” som drabbas på samma sätt som Gun Hamberg och ”Eva”.

Men Försäkringskassan ser också bara de ärenden där myndigheten i efterhand uppmärksammas att det blivit restskatt och personer som drabbas kanske inte heller går vidare. De personliga ombuden i Sandviken som hjälper Gun Hamberg och ”Eva” tror att det finns många fler i samma situation som deras klienter.

– Det vore märkligt att det skulle vara två fall på kort tid i vårt område om det inte fanns många fler i landet. Och hur många är det som inte orkar gå vidare? säger Thomas Lundqvist, personligt ombud för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.