Foto: TT

Skattesystemet kan behöva göras om

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges skattesystem kan behöva göras om i grunden. Det konstaterar framtidsminister Kristina Persson som i dagarna kommer tillsätta en grupp som ska utreda hur framtidens jobb ska skapas, skriver Dagens Nyheter.

Kristina Persson flaggar bland annat för mer grön skatteväxling och sänkta arbetsgivaravgifter för att fler företag ska vilja anställa.

Beskattningen av arbete är en viktig fråga för vilka åtgärder som måste till för att det ska bli lättare att anställa. Men Kristina Persson anser att det även finns andra sätt att ta ut skatter än på arbete, till exempel olika konsumtionsskatter eller att skapa ett system med större inslag av skatteväxling.

Hon utesluter inte heller sänkta arbetsgivaravgifter för att fler företag ska vilja anställa.

–Ja, det skulle det till exempel kunna vara. Men vad man behöver är en stor översyn av skattesystemet, säger hon till Dagens Nyheter.

Kristina Persson vill även utreda andra intäktsmöjligheter för staten, som avgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer