Skatteverket kritiserar regeringen

Publicerad
Skatteverket riktar stenhård kritik mot regeringen för att ha dragit tillbaka ett lagförslag om att arbetsgivare ska lämna kontrolluppgifter varje månad.

– Helt obegripligt. Det enda jag kan tänka mig är att det beror på okunskap, säger Pia Bergman, Skatteverkets samordnare mot grov ekonomisk brottslighet.

I dag rapporterar företagen varje månad hur mycket arbetsgivaravgift man ska betala totalt men bara en gång om året måste detta redovisas på individnivå. Skatteverket vill att rapporteringen ska ske på individnivå varje månad.

– Det vi vill är att arbetsgivarna lämnar uppgifter om hur mycket lön varje anställda ska få och hur mycket skatt som ska dras varje månad. Det är ju uppgifter som alla seriösa företag redan har i sin bokföring, säger Pia Bergman till TT och anser att det därför knappast vore tal om någon stor administrativ pålaga för de företag som är seriösa.

Sålla ut kriminella

Tvärtom skulle det enligt henne gynna dem eftersom förslaget skulle vara ett effektivt hjälpmedel för att sålla ut kriminella företag som konkurrerar på ojusta villkor. Månadsvis rapportering skulle nämligen ge Skatteverket möjlighet att se här och nu vilka anställda ett företag har och vad de betalar dem i lön.

– Med den nuvarande lagstiftningen ser vi det först i januari året därpå. Och då är det kriminella bolagen redan konkursade och borta, säger Pia Bergman.

Lööf kritisk

En av de hårdaste motståndarna till förslaget är näringsminister Annie Lööf (C). I en debattartikel i Dagens Industri i mars i år skrev hon att ”kostnaderna för små och medelstora företag kraftigt har underskattats”.

Näringsminister ville på fredagen inte kommentera Skatteverkets kritik mot att förslaget nu alltså dragits tillbaka med hänvisning till att det kräver ”fortsatt beredning”.

Finansminister Anders Borg sade däremot vid ankomsten till fredagens EU-möte i Luxemburg att ett nytt regeringsförslag kommer till hösten.

-Vi håller på att bereda frågan om månadsuppgifter och det ska vi återkomma till i budgetpropositionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer