Foto: TT

Skatteverket varnar för bluffmejl

Uppdaterad
Publicerad

Ett bluffmejl är i omlopp där det ser ut som det är Skatteverket som är avsändare. I mejlet uppmanas man att fylla i sina kontouppgifter. ”Radera mejlet”, uppmanar Skatteverket.

– Det har skickats ut mängder den här veckan. Folk hör av sig och är oroliga, och de här mejlen blir ju allt mer proffsigt gjorda. Men vi skulle aldrig skicka ut något sådant mejl, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Mejlet ser ut att komma från myndigheten och i det står det att mottagaren för att få sin skatteåterbäring måste klicka på en länk och fylla i vissa uppgifter. Klickar man på den länken kommer man till en Skatteverket-liknande sajt.

”Vi skulle aldrig fråga efter kortnummer”

Men klicka inte på något och radera mejlet direkt, råder Kay Kojer.

– Vi skulle aldrig fråga efter vare sig konto eller kontonummer, och absolut inte efter kontokortsinformation, i mejl eller sms. I den elektroniska inkomstdeklarationen ber vi om kontonummer, men det finns ingen anledning i världen för oss att fråga om kontokortsinformation.

Är det här ett återkommande problem för just Skatteverket?

– Ja, tyvärr är det så. Det började för ett och ett halvt år sedan, och det här är fjärde eller femte omgången med bluffmejl. Det kommer i samband med deklaration eller skatteåterbäringar. Och det är väsentligt att man polisanmäler, det kan man göra via vår sajt. Ju fler som anmäler, desto större sannolikhet är det att polisen utreder och får fast de som skickar ut mejlen, säger Kay Kojer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.