Foto: Scanpix

Skatteverket varnar för falsk e-post

Uppdaterad
Publicerad

Mottagaren uppmanas att öppna en fil som ser ut att innehålla exempelvis tips på deklarationsavdrag.

Ett 20-tal personer hade på lördagen hört av sig till Skatteverket om den falska e-posten. E-posten ser ut på lite olika sätt – i en variant uppmanas mottagaren att klicka på en bifogad fil för att få tips på vilka avdrag som kan göras i deklarationen.

Ett annat e-brev sägs komma från Telia kundservice, samtidigt som Skatteverket står som avsändare.

Skatteverket ser allvarligt på breven och uppmanar alla som tagit emot dem att varken klicka på länkar, öppna bilagor eller lämna ifrån sig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer.

– Allmänheten kan råka illa ut genom att klicka på olämpliga länkar. Det kan ju vara vad som helst, du kan luras att uppge dina kontouppgifter eller ladda ner skadlig programkod som kan förstöra datorn, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket.

Fjärde vågen av falska mejl

Enligt Anders Kylesten är det här fjärde vågen av falska mejl som gått ut det senaste halvåret.

– De blir något bättre och mer trovärdiga för varje gång, men läser man budskapet förstår man att det här inte kommer från någon myndighet, säger han.

Polisanmäler breven

Skatteverket kommer att göra en polisanmälan.

– Om man skickar ut brev där man säger att man representerar Skatteverket är det ett brott, säger Anders Kylesten.

Det är oklart hur många som har drabbats. Den som drabbats behöver inte höra av sig till Skatteverket, utan kan istället polisanmäla om man anser sig ha blivit utsatt för bedrägligt förfarande.

– Det är polisens sak att utreda brott. Men vi går ut och varnar och det märker vi ger resultat, säger Anders Kylesten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.