Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson. Foto: TT

Skatteverkets generaldirektör om kritiken: Jag sitter kvar

Publicerad

I går kom hård kritik mot Skatteverkets högsta ledning efter att man försökt varna den före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage om att Uppdrag granskning undersökte hans tillgångar. Nu svarar Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson på kritiken.

Det var Skatteverkets näst högsta chef, Helena Dyrssen, som försökte varna Frank Belfrage om granskningen – något som godkändes av generaldirektören Ingemar Hansson.

– Det var ett misstag av Helena att försöka ringa och det var ett misstag av mig att inte försöka stoppa henne, säger Ingemar Hansson till SVT Nyheter.

Lättare att larma om missförhållanden

I den externa rapport som publicerades på måndagen finns en rad förslag på nödvändiga åtgärder, något som Ingemar Hansson välkomnar.  

– En del i den är att alla chefer ska få adekvat utbildning i statstjänstemannarollen. Vi ska också utveckla Skatteverkets visselblåsarfunktion, så att alla som ser något som inte är som det ska kan anmäla detta.

Finansminister Magdalena Andersson kommenterar också den externa utredningen i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Det är mycket allvarlig kritik som riktats mot Skatteverkets ledning. Jag vill se vad ledningen drar för slutsatser av den kritiken och vilka åtgärder de tänker vidta. Och framför allt hur man ska återskapa förtroendet hos personalen och allmänheten.”

Att Ingemar Hansson ska ges fortsatt förtroende att leda arbetet efter skandalen ser han som självklart.

– Jag räknar med att Helena och jag ska fortsätta i våra roller. Jag är helt inriktad på att fortsätta leda Skatteverket.  

”Det var ett misstag”

Vad är det i de här åtgärderna som ska förhindra er att kontakta eller förvarna vänner?

– Det kommer jag aldrig att göra mer. Det ska jag lova dig. Det var ett misstag och vi kommer inte att göra om detta, säger Ingemar Hansson.

I den externa utredning slår man bland annat fast att Skatteverkets ledning agerade olämpligt i förhållande till hur statstjänstemän, chefer och medarbetare bör agera inom Skatteverket.

”IR (Internrevisionen, reds anm) har uppfattat att ledningens agerande har skadat många medarbetares förtroende för högsta ledningen. Det finns risk att detta missnöje är utbrett i organisationen och att förtroendet hos allmänheten har påverkats”, står det i en rapport från utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer