Foto: TT/MontageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skatteverkets hemsida ligger nere

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket förlänger tidsgränsen för arbetsgivare att lämna in moms- och arbetsgivardeklarationen med två dagar. Sedan söndagseftermiddagen ligger myndighetens hemsida nere.
– Vi har jobbat med det hela natten men har fortfarande ingen beräknad klartid, säger pressekreterare säger Erik Lif Sjöcrona.

I skrivande stund ligger Skatteverkets hemsida nere. Till en början visste inte myndigheten vad det tekniska problemet berodde på, men har under natten till måndagen kunnat spåra felet.

– Jag kan inte gå in på detaljer men vi jobbar för fullt på en lösning. Vi har jobbat med det här hela natten, säger Skatteverkets pressekreterare Erik Lif Sjöcrona.

Förlänger tidsgräns för arbetsgivare

I dag, den 12 juni, är deadline för arbetsgivare att lämna in moms- och arbetsgivardeklaration. Skatteverket följer nu upp på problematiken och förlänger tidsgränsen för förseningsavgift med två dagar från det att hemsidan fungerar som den ska igen.

”Tidsgränsen för förseningsavgift för moms- och arbetsgivardeklaration förlängs två dygn från det att e-tjänsterna fungerar igen”, skriver Skatteverket på sitt Twitterkonto.

Inga problem för privatpersoner

För privatpersoner bör det inte innebära några problem att hemsidan ligger nere. Alla deklarationer ska redan vara inne och skatteåterbäringen är redan utbetald.

LÄS MER: Oro kring skatteåterbäringen

För redovisningsbyråer som sökt anstånd finns en närliggande deadline den 15 juni, enligt redovisningsekonom Kristina Söderberg. Men hon är inte särskilt orolig över att hemsidan ligger nere.

– Nej det innebär inga bekymmer. Då får vi bara skicka in dokumenten några dagar senare, säger Kristina Söderberg.

Påverkar Kronofogdens hemsida

Även Kronofogdens hemsida har varit nere sedan söndagseftermiddagen. På måndagsmorgonen uppdaterades den med ett felmeddelande med hänvisande underlänkar till Kronofogdens e-tjänster.

– Det kan vara svårt för besökare att hitta eftersom att sidan inte ser ut som den brukar göra, men verksamhetsmässigt ska det inte vara några problem, säger Dan Eriksson, kommunikationsstrateg vid Kronofogden.

Att Kronofogdens hemsida ligger nere hänger ihop med de tekniska problemen på Skatteverkets hemsida.

– Skatteverket driftar våra system – om Skatteverkets sida går ner är det troligt att vår också gör det, säger Dan Eriksson.

Kl 09.35 på måndagen låg Skatteverkets hemsida fortfarande nere.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer