Skidvallan en miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Vallar du dina skidor själv får du se upp. Forskare varnar för att skidvallan kan vara farlig för både människor, djur och miljö.

I dag innehåller många skidvallor fluorämnen, trots att de klassas som en hälsofara, skriver tidningen Råd och Rön.

– Fluorämnen är ett miljögift som våra kroppar inte kan bryta ner, säger Helena Nilsson, kemist vid Örebro universitet.

Hennes forskning visar hur fluorämnet PFOA har påverkat vallateamen hos de svenska och amerikanska skidlandslagen. De visade sig ha 500 gånger så höga halter av kemikalien i sitt blod än vad som anses normalt.

– Skidåkare som bara vallar några gånger om året riskerar inte att få så höga värden, men det här är fortfarande en kemikalie som inte finns naturligt i vår miljö och släpps den ut så finns den där för alltid, säger Nilsson.

Kemikalierna sprids fort via vatten och vind. Höga halter har också uppmätts hos isbjörnar och pingviner.

– Det blir värre ju högre upp i näringskedjan som man kommer, säger Nilsson.

Fluorämnena bildar släta ytor som stöter bort smuts, fett och vatten – något som också gjort dem populära för impregnering av möbler och ytterkläder. Men de kan påverka immunförsvaret, ge leverskador och cancer.

– Vi som konsumenter kan påverka genom att fråga i butiker om vår vara innehåller farliga ämnen, säger Helena Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.