Polis på plats på Roskildevägen vid Pildammsparken i centrala Malmö efter att en man har skjutits. Foto: TT

Skjutningarna ökar dramatiskt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På nio år har antalet anmälda mord, dråp, mordförsök och dråpförsök med skjutvapen inblandade ökat med 84 procent.

– Det är fler skjutvapen i dag. Och när man förr sköt varningsskott eller mot benen, är det i dag frågan om rena avrättningar, säger kriminologen Camila Salazar Atias.

Kriminella som i allt större utsträckning beväpnar sig är ett växande problem.

Den som knappar in rätt parametrar i BRÅ:s databas får snart fram en bekymmersamt stigande kurva. Mord, dråp, mordförsök och dråpförsök med skjutvapen inblandade har ökat med 84 procent sedan 2007.

”Skapar en hopplöshet”

Camila Salazar Atias, kriminolog på Fryshuset, beskriver en paradoxal utveckling. Skjutningarna blir fler – samtidigt som kriminaliteten bland unga sjunker. De verkligt livsfarliga är få, men ett hot mot samhället. Särskilt som många skjutningar förblir ouppklarade.

– Det skapar en hopplöshet i de utsatta områdena, en känsla av ”när vi blir mördade är det inte lika viktigt att lösa”. Som att ett mord snarast ses som det förväntade i ett sådant område.

En av de som fallit offer för det väpnade våldet är Robin, som bara hann bli 15 år innan sköts till döds utanför sin port i Akalla. Läs hans mammas Carolinas berättelse här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.