SKL: Ge stöd till begåvade förskolebarn

Publicerad

Särskilt begåvade barn bör få stöd redan i förskoleåldern. Det anser Sveriges kommuner och landsting (SKL) som nu reviderat sin handlingsplan så att den inte endast ska gälla barn i skolan utan även förskolan, skriver Sveriges Radio.

SKL och Skolverket har tidigare gett ut stödmaterial riktat till skolan kring hur barn med särskild begåvning kan identifieras och stöttas. Och enligt Elisabet Mellroth, specialist på särskild begåvning och en av författarna till SKL:s handlingsplan, är det viktigt att även små barn får hjälp att förstå vilka förmågor de har eftersom det annars kan få allvarliga konsekvenser.

– Det kan leda till att barnet blir uttråkat, vilket i sin tur kan leda till att det blir utåtagerande. Och fortsätter det kan det i värsta fall leda till depression och självdestruktiva tankar, säger hon till SR.

Hon hoppas nu att kommunerna ska följa SKL:s råd och använda sig av handlingsplanen även för barn i förskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer