”Regeringen har skapat ett b-lag”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads anser att regeringen har skapat ett a- och b-lag när man tog bort högskolebehörigheten på yrkesprogrammen.

”Nu visar det sig att många låter bli av att välja yrkesutbildningarna för att man vill ha högskolebehörighet och inte hamna i ett b-lag med sämre möjligheter till framtida utveckling”, skriver Byggnads ordförande Johan Lindblom i ett pressmeddelande.

Mats Söderberg på Sveriges kommuner och landsting är inte förvånad över utvecklingen.

Eleverna vill ha så många dörrar som möjligt öppna till senare högskolestudier, säger Söderberg.

–Det är kanske först under gymnasiet man bestämmer vad man vill arbeta med. Då väljer man ett generellt program.

I debatten om det nya upplägget av yrkesprogrammen sägs det ibland att eleverna visst kan skaffa sig högskolebehörighet under gymnasietiden. Men riktigt så enkelt är det inte, säger Mats Söderberg.

-Man kan skaffa sig grundläggande högskolebehörighet, men ska man också ha behörighet för en viss sektor inom högskolan kan det tillkomma ytterligare behov. Det kan vara svårt att orka med att lägga på en massa kurser.

SKL har tidigare varnat för utvecklingen, fortsätter Mats Söderberg.

–Vi har sagt att rågången mellan yrkesutbildningar och högskoleutbildningar inte är så bred. Utvecklingen ligger mitt emellan, säger Mats Söderberg.

Vill se fler övergångar

Svenskt Näringsliv har också varnat för en ”olycklig utveckling” med syfte på att många företag saknar nyckelkompetens. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan efterlyste utbildningsansvariga för 13 olika arbetsgivarförbund fler övergångar från gymnasieskolan till yrkeslivet. De vill både se fler platser i yrkeshögskolan och permanenta platser på yrkesvux, det vill säga yrkeskurser inom komvux.

Även SKL vill se fler övergångar mellan gymnasiet och arbetslivet:

–I det korta perspektivet behövs fler platser på yrkesvux för att klara personalbehovet. Och vi är också i behov av att eleverna på de högskoleförberedande programmen snabbt kan komma ut i exempelvis vård- och omsorgssektorn, säger Mats Söderberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer