Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Greenpeace och Skogsindustrierna är av helt olika uppfattningar när det kommer till EU:s nya skogsstrategi. Foto: SVT & Fredrik Sandberg/TT

Greenpeace om EU:s nya skogsstrategi: ”fantastiskt bra”

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya klimatpaket väcker fortsatt debatt. Branschorganisationen menar att kommissionen har fokuserat alltför mycket på att skogen ska stå kvar och binda koldioxid, men miljörörelsen håller inte med.

– Skogens roll som kolsänka är oerhört stor. Att man nu ser det och tar in det i politiken är fantastiskt bra, säger Greenpeaces kampanjledare, Carl Schlyter, till SVT:s Aktuellt.

Den nya skogstrategin föreslår att EU-länderna ska ta hand om och utöka sina kolsänkor, alltså låta skogen stå kvar och binda koldixid.

Emma Berglund, skogsdirektör på Skogsindustrierna, tycker dock att kommissionen har en för snäv syn på skogens roll i den gröna omställningen. Hon hade önskat att EU tog mer hänsyn till olikheterna i skogstillgång och skogsskötsel.

- Skogen bidrar till att mildra klimatförändringen när den växer och binder kol, men skogens produkter bidrar också när de ersätter det fossila. Kommissionen har snävat in sitt fokus på skogens roll som kolsänka och det tycker vi är en missad chans att få hela nyttan från skogen, säger Emma Berglund i Aktuellt.

Miljörörelsen: Öka kolsänkan

Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace, är positiv till förslaget om att minska avverkningstakten av träd.

– Den kolinlagring i skogen som EU nu föreslår är åtta gånger mer än värdet av att ersätta fossila med de produktioner som vi har idag. Om man då skulle satsa mer på det så skulle skogslagringen fortfarande vara åtta gånger mer än det värde man skulle ha med mer skogsprodukter.

Tillsammans med ett antal andra miljöorganisationer har Greenpeace föreslagit att den totala kolsänkan i EU:s skogar borde ökas ännu mer, till 600 miljoner ton koldioxid per år i stället för kommissionens förslag på 310 miljoner ton.

Branschorganisationen: Bruka skogen

Emma Berglund menar däremot att det bästa för klimatet är att bruka skogen.

– Man kan avverka skogen och planterar nya  träd, samtidigt som man kan använda den nya råvaran till att ersätta det fossila.

EU-kommissionens nya skogsstrategi innehåller riktlinjer för hur unionens skogar bör skötas för att bland annat skapa förutsättningar för ett hållbart skogsbruk, ökad klimatnytta och bevarad biologiska mångfald.

Skogsstrategin är en bärande del i EU:s gröna giv och handlar exempelvis om att:

• Skapa ökat skydd för primärskogar och äldre skogsbestånd inom unionen.

• Återskapa skadade skogsområden.

• Öka upptaget av koldioxid med cirka 15 procent i skog och mark.

• Begränsa kalhyggesbruk (trakthyggen).

• Plantera tre miljarder nya träd fram till 2030, på ett sätt som tar hänsyn till platsernas ekologiska förutsättningar (”rätt träd på rätt plats för rätt ändamål”).

• Skapa ersättningssystem för skogsägare som får begränsade möjligheter att avverka sin skog.

• Ta fram ett system för övervakning och rapportering av tillståndet i medlemsländernas skogar.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer