Foto: Scanpix

Väljarna: Skolan blir viktigaste frågan i valet

Publicerad

Skola, sjukvård och sysselsättning är väljarnas tre viktigaste valfrågor.

Invandring kommer först på 16:e plats, och sist kommer EU och försvaret, visar ny Sifo-undersökning.

Ekonomin, äldreomsorg och lag och ordning rangordnas också högt. Mindre viktigt tycker väljarna att jämställdhet är och familjepolitik, etikfrågor och utrikespolitik. Längst ned kommer EU-frågor och försvaret.

Sifo har också frågat vilket block som anses ha bäst politik i de olika frågorna. Av de 24 politikområdena anses det borgerliga blocket ha bäst politik i bara fem frågor: företagens villkor, egen ekonomi, lag och ordning, utrikespolitik och landets ekonomi.

 I de övriga frågorna anses de rödgröna ha bäst politik, med undantag för skatter där det väger jämnt. Det rödgröna blocket anses alltså ha den bästa politiken i de tre viktigaste valfrågorna.

Viktiga frågor för borgerliga väljare som kan tänka sig att rösta på S, V eller MP är äldreomsorg, pensioner, miljö, sjukförsäkringar, sociala frågor och barnomsorg. Motsvarande frågor för rödgröna väljare som kan tänka sig att rösta borgerliga är landets ekonomi, den egna ekonomin, lag och ordning, utrikespolitik och företagens villkor.

Sifo har frågat 2 417 röstberättigade under perioden 4 till 13 juni.

Väljarnas viktigaste frågor 2013:

* Skola/utbildning

* Sjukvården

* Sysselsättningen

* Landets ekonomi

* Äldreomsorg

* Lag och ordning

* Barnomsorg

* Miljö

* Pensioner

* Egen ekonomi

* Energipolitik

* Sociala frågor

* Bostäder

* Sjukförsäkringsfrågor

* Skatter

* Invandring

* Jämställdhet

* Familjepolitik

* Etikfrågor

* Företagens villkor

* Utrikespolitik

* Regionalpolitik

* EU-frågor

* Försvaret

Källa: Sifo (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.