Skolbarns läsförmåga allt sämre

Publicerad

Svenska skolbarn läser allt sämre. 1992 tillhörde 10 procent av niondeklassarna kategorin svaga läsare. 2003 var det 25 procent. Det framgår av en doktorsavhandling, uppger Rapport.

Forskaren Per Fröjd vid Göteborgs universitet ser flera orsaker: den ökade användningen av datorer, större klasser och färre utbildade lärare. I lärarutbildningen prioriteras inte skriv- och läspedagogik.

På vissa skolor finns dessvärre, enligt Per Fröjd, ofta en övertro på datorns förmåga att hjälpa barn.

Både lärare och elever läser sämre
I Fröjds avhandling ”Att läsa och förstå svenska” konstaterar han att niondeklassares läsförmåga ständigt försämras. Anledningarna är flera:

Efter skolans kommunalisering har resurser dragits in. Färre utbildade lärare utbildar allt fler. Lärarutbildningen har heller inte prioriterat läs- och skrivpedagogik.

Datoranvändande sänker läsförmågan
Dataspel och surfande på internet utpekas också som en stor bov i dramat. Dels är surfandet en konkurrerande sysselsättning till läsningen, dels är inlärningen av en annan karaktär.

Vid surfande och läsande på internet premieras en jakt på snabba lösningar och svar och man får inte den helhetsförståelse för en text som man exempelvis får när man läser en bok, skriver Fröjd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer