Foto: SVT Design, Jens Falkman Lundberg

#skolfesten väckte starka känslor på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens SVT-granskning och dokumentär om den svenska friskolans väg till skatteparadis och riskkapitalister, kokade det i sociala medier. Flera före detta lärare på olika JB-skolor hörde också av sig direkt till redaktionen.

Över 200 miljoner av skolpengen gick aldrig till utbildning på John Bauerskolorna. I stället gick pengarna till räntor till ägare och banker, innan konkursen. Det avslöjades i SVT-dokumentären ”Skolfesten” som visades på SVT2 i går kväll.

Dokumentären är gjord av SVT:s reportrar Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg, som granskat John Bauerkoncernen sedan den i Sverige hittills största skolkonkursen i början av juni i somras.

SVT granskar friskolor

Åsikter på nätet

Under gårdagens rapportering och efter dokumentären trendade hashtagen skolfesten på Twitter, under vilken många samlades och ventilerade sina åsikter.

”Räntor finns det pengar till men inte höjda lärarlöner”, skriver Jenny Maria Nilsson på Twitter.

Kollat på ” skolfesten”. Är så upprörd att jag inte kommer kunna somna på mycket många långa timmar. Så vidrigt”, skriver teaterarbetaren Charlotta Larsson Twitter.

”Den svenska ”friskole-marknaden” har blivit rena vilda västern”, skriver socialdemokraten Markus Mattila.

Många tittare har också hört av sig direkt till redaktionen med synpunkter efter dokumentären.

Granska banken och hur de kunde bevilja ett så tveksamt lån”, tycker en tittare. ”Är detta fortfarande lagligt i Sverige?”, skriver en tittare från Finland.

Lärare har hört av sig

Även en JB-elev Twittrade under dokumentären:

”Att en skola ska drivas i vinstdrivande syfte är helt fel.Jag är en JB elev som är stolt att våran nya ägare är ideell! #skolfesten #svpol”.

Flera före detta lärare har hört av sig direkt till SVT med olika berättelser om sin tid på skolan.

”Elever som inte klarade skolan fick gå kvar ändå  för att man ville ha skolpengen”, berättar en.

En del ironi, med allvarlig underton, och ett och annat tips fick också utrymme under kvällen.

”När jag får barn är det viktigaste att jag hittar en skola med låga räntekostnader. #skolfesten”, twittrade journalisten Eric Rosén.

”Så föräldrar; kolla igenom finansieringsanalys och soliditet för skolan ni ska välja #skolfesten”, skrev advokaten Lars Grönberg.

Men bland de upprörda åsikterna fanns även de som ville belysa systemet, och inte bara aktören.

”Det är systemet som är befängt och måste förbjudas, häng inte upp er på den enskilde aktören #skolfesten”, twittrade lärarstudenten Stefan Hacker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet