Skolinspektionen tar över problemskola: ”Oroande – problemen har pågått under lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tar staten tillfälligt över en kritiserad kommunal skola. Problemen bedöms vara så stora på Storvretskolan i Botkyrka kommun att Skolinspektionen placerar egen personal på skolan.

– Det är naturligtvis oroande. De här problemen har pågått under så lång tid, säger Jukka Kuusito, på Skolinspektionen till SVT:s Aktuellt.

Den statliga myndigheten Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola. Däremot kan Skolinspektionen besluta om så kallade statliga åtgärder för rättelse.

Anledningen till att myndigheten har fattat beslutet är att Botkyrka kommun inte kommit tillrätta med de omfattande problemen på Storvretskolan, trots vitesförelägganden.

– Det är naturligtvis oroande. Det är därför vi vill sätta in de här särskilda åtgärderna som vi inte gjort någon gång tidigare. De här problemen har pågått under så lång tid, säger Jukka Kuusito, avdelningschef på Skolinspektionen i Aktuellt.

Beslutet innebär att två särskilda rådgivare från Skolinspektionen kommer att leda arbetet för att få bukt med problemen. Staten kommer att debitera Botkyrka kommun för alla insatser.

Anmälningar om hot och våld ökar

De senaste fem åren har det anmälts 224 incidenter med knivar eller vapenliknande föremål i skolor i Sverige. Det visar SVT:s genomgång av alla anmälningar om hot och våld i skolan som kommit in till Arbetsmiljöverket.

Även det totala antalet anmälningar om hot och våld i skolan fortsätter att öka, visar SVT:s granskning.

– Vi kan se att eleverna i grundskolan framför allt upplever att tryggheten har försämrats de senaste åren, säger Jukka Kuusito och fortsätter:

– Vi kan också se i våra undersökningar att lärare upplever att ordningshållandet tar en större tid av undervisningen än vad det har gjort tidigare.

– Vi kan se att studiero och ordning på skolorna har försämrats.

2017 anmäldes 755 händelser om hot och våld och vid terminsslutet förra året var det 845. Totalt har det sedan 2014 kommit in över 3 000 anmälningar från förskoleklasser, grundskolor och gymnasium.

”Tryggt på flesta skolorna”

Trots ökningen av antalet anmälningar säger Skolinspektionen att på de flesta skolorna känner sig de flesta eleverna trygga.

– De flesta skolorna arbetar ändå aktivt och engagerat med trygghet och studie-ro så på de allra flesta skolorna upplever eleverna sig trygga, säger säger Jukka Kuusito.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.