Skolministern öppen för könsuppdelningÄr det bra att dela upp skolelever efter kön?

Uppdaterad
Publicerad

Nye skolministern Jan Björklund (fp) öppnar för könsuppdelade klasser i de svenska skolorna. -Det är ingen ideologi för mig att det måste vara integrerat varje enskild lektion, säger Björklund till SVT:s Lilla Aktuellt.

Björklund pekar på skillnaden i mognad hos pojkar och flickor. En uppdelning av mer praktiska ämnen, som exempelvis kemi, kan därför gynna båda könen och leda till bättre resultat, anser han.

En uppdelning i regelrätta pojk- och flickklasser är inget skolministern klart förespråkar, men han ställer sig inte främmande till försök.

-Om man har väldigt mogna elever, då kan man ju låta eleverna ta mycket mer eget ansvar, jämfört med om man har elever som inte är så mogna, för då måste man ha mycket mer lärarstyrd undervisning, lärarledd undervisning.

Och det kan vara så att i en viss ålder så är flickor mer mogna och redo att ta ett eget individuellt och självständigt ansvar, medan pojkarna inte är det, och det skulle naturligtvis kunna vara en tänkbar fördel, att man då kan ha lite olika undervisningsmetoder, säger Björklund.

Baylan: En återgång till 50-talet

Förre utbildningsministern Ibrahim Baylan (s) är kritisk och ser det som en återgång till 50-talets skolor.

-Det är möjligt redan i dag om en lärare vill dela upp klasser tillfälligt som en pedagisk idé. Men könssegegerade klasser och skolor däremot är en återgång till 50-talets skolor, en skola som vi har lämnat därför att den inte fungerade så väl, säger Baylan till SVT:s Aktuellt.

__________________________________________

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.