Foto: Scanpix/SVT

Skolverket: Elever får ha mobiltelefoner

Uppdaterad
Publicerad

Höga röster, pipande mobiltelefoner och mössor på varannan hjässa. Vad får en lärare göra när klassrummet blivit för stökigt? Skolverkets Kjell Hedvall besökte Aktuellt för att besvara den frågan.

SVT:s Värmlandsnytt har under veckan undersökt disciplinen i skolmiljön – man har talat med elever och lärare om deras åtgärder när elever stör och besökt skolor som använder olika disciplinsystem.

Vad får man då göra och inte? Enligt Kjell Hedvall på Skolverket är det exempelvis inte förbjudet att ha mobiltelefon under lektionstid.

– Det finns inget som förbjuder det så länge det inte stör undervisningen. Sen kan man ju alltid diskutera det lämpliga i det, säger han till Aktuellt.

Inte heller att ta ifrån elever klädesplagg som mössa eller jacka rekommenderar Skolverket.

– Jag tycker man ska vara väldigt försiktig med det. Det kan ju finnas goda skäl för att man vill ha en varm jacka på sig eller annat.

Får visa ut eleven

Om en lärare behöver ta till åtgärder i ett för stökigt klassrum finns det en åtgärdstrappa att utgå ifrån. I första hand kan man uppmana eleven i fråga att sluta med det beteende som stör, om inte det fungerar kan man be eleven att lämna klassrummet.

– Om det är nödvändigt att eleven visas ut, vilket är en ganska drastisk åtgärd egentligen, så kan ju läraren se till att eleven kommer undan, säger Kjell Hedvall.

Får man ta tag i armen på en elev och leda ut honom?

– Ja, det får man. Men man får vara väldigt försiktig så att man inte använder mer åtgärder än vad den situationen kräver. Stor försiktighet måste råda.

Kjell  Hedvall tycker inte att det var bättre förr i skolan, men säger att det rådde en annan ordning i klassrummen då läraren använde sig mer av monolog, istället för dialog som i dag.

– Det kan ju ge en skenbar bättre ordning.

– Läraren har rätt att avvisa en elev i korridoren för återstoden av undervisningspasset, om eleven stör undervisningen eller uppträder olämpligt, och om eleven inte lyssnar på tillsägelse. Läraren har också rätt att ge eleven kvarsittning.

– Om en elev stör ordningen vid upprepade tillfällen är rektorn skyldig att se till att ärendet utreds.

– Från och med 2011 kan en elev stängas av om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero och om andra åtgärder inte har hjälpt. Eleven måste då få kompensation för den undervisning som han eller hon går miste om under avstängningen.

– Enligt skollagen ska utbildningen utformas ”på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero”.

Källa: skolverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer