Trots att SVT uppmärksammat Skolverket på ännu mer spridda nationella prov tänker inte myndigheten stoppa proven. Foto: Katarzyna Korza/TT

Skolverket: Inte troligt att en lärare har alla nationella proven

Uppdaterad
Publicerad

Nationella proven för högstadieungdomar kommer fortsätta som vanligt, trots att fotografier på delar av dem publicerats på sociala medier. Anders Boman på Skolverket säger att läckan är frustrerande, men eftersom det handlar om muntliga prov bedöms skadan inte vara tillräckligt stor för att stoppa proven.

Ett konto på sociala medier säger sig ha kommit över årets nationella prov för högstadieelever och påstår att en lärare är redo att läcka ut hela provet för 10 000 kronor, men Skolverket kommer låta proven fortsätta. Enligt Anders Boman, enhetschef för nationella prov på Skolverket, kommer de muntliga instruktioner till prov som nu har läckt, inte förhindra att proven prövar det som de är avsedda för.

– Ett muntligt prov ska inte jämställas med ett skriftligt prov. När det gäller de muntliga proven får eleverna en kort tid inför att förbereda sig. Det som händer nu är att en del elever kommer att ha fått lite längre tid. Men eftersom det handlar om ett samtal med följdfrågor, är det svårt att vara hur manusbunden som helst, säger Anders Boman.

”Upp till läraren att bedöma”

Det aktuella kontot har läckt prov tidigare och blivit polisanmält. Skolverket har också tagit kontakt med ansvariga på de sociala medier där bilderna spridits, men kontot finns ändå kvar.

Skolverket har skickat ut information om läckan till lärare och sagt att proven ändå kan fortsätta.

– Det blir upp till läraren att försöka göra bedömningen och vara uppmärksam på alla andra uppgifter som eleven gjort under året.

”Inte sannolikt att en lärare läcker”

Enligt uppgifter på sociala medier är det en lärare som står bakom läckorna. Läraren påstås vilja ha 10 000 kronor för att läcka hela provet – något Anders Boman säger inte är särskilt sannolikt.

– Man ska inte utesluta något, men att en lärare riskerar sin anställning för 10 000 kronor finner jag högst otroligt. Lärare kan inte komma över alla nationella proven. Det är mer troligt att det är en kreativ 15-åring som har hittat på detta.

Enligt Anders Boman kan det istället mycket väl vara så att det är just elever som fått tillfälle att smygfotografera proven och nu ser det som ett sätt att tjäna pengar.

– Sedan blir det en oerhört bra story på både sociala medier och i medierna att ett prov kostar 10 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.