Många skolor har lagts ned de senaste åren. Foto: Jessica Gow/TT

Skolverket: Skolor efter i arbetet mot sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har medier rapporterat mycket om sexuella övergrepp på festivaler. Nu vill skolverket att samma fokus riktas mot sexuella trakasserier i skolan. Skolan ligger nämligen efter i det förebyggande arbetet mot trakasserierna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En rapport från polisen visar att skolan är den plats där ungdomar råkar mest illa ut för sexuella trakasserier, rapporterar Sveriges Radio. Trots detta pratas det sällan om problemet i skolor innan något har hänt, menar Skolverket.

– Det blir tyvärr ofta ett reaktivt perspektiv. Man reagerar när någonting har hänt, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, till Sveriges Radio.

”En normalisering av sexuella trakasserier”

Han menar att skolor måste bli mycket bättre på att prata om problemen med sexuella trakasserier med eleverna.

– Ofta framkommer det i forskning att det är en normalisering av sexuella trakasserier som ligger i botten till brottsliga handlingar även i det offentliga rummet, säger Hugo Wester till Sveriges Radio.

Många ofredanden i sociala medier

I våras släppte Polisens underrättelseenhet NOA en rapport om sexuella ofredanden som anmälts av ungdomar upp till 17 år. Den visar att sociala medier är den plats där flest ofredanden äger rum, men att skolan är den fysiska plats där flest ungdomar utsätts sexuella trakasserier.

Sedan 2011 har 119 ungdomar anmält sexuella ofredanden på festivaler. Det kan jämföras med 1081 anmälningar om ofredanden som skett i skolan sedan dess.

”Nu är frågan på dagordningen”

Hugo Wester på Skolverket hoppas att den pågående diskussionen kring problemet med sexuella ofredanden på festivaler också leder till att problemen i skolan nu kommer att uppmärksammas mer.

– Vår förhoppning är att man också tar tillfället i akt och pratar om utmaningen i skolan. Nu är frågan på dagordningen och det finns ett tydligt ansvar, säger han till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.