Skönhetskliniker bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år utförs tusentals ingrepp vid landets skönhetskliniker och branschen växer. Men trots att det är lag på att alla skönhetsingrepp ska rapporteras till Socialstyrelsen var det bara tre kliniker som gjorde det förra året.

-Det är ett gigantiskt problem. Alla läkare som verkar inom skönhetsbranschen är lagbundna att rapportera till oss, men många gör det inte, säger Anders Jacobsson vid Socialstyrelsens enhet för vård- och omsorgsstatistik.

Svart hål

Läkare vid skönhetskliniker är sedan 2001 skyldiga att rapportera in alla besök och ingrepp. Branschen växer snabbt. Men eftersom bara de tre klinikerna har rapporterat in uppgifter för fjolåret har Socialstyrelsen inte en aning om hur många – eller hur säkra – skönhetsoperationerna är.

-Det är ett stort svart hål. Vi har till exempel ingen susning om hur många som får problem med infektioner eller biverkningar. När den här branschen ökar som den gör är det fråga om patientsäkerhet, säger Anders Jacobsson.

Men Socialstyrelsen har inga sanktionsmöjligheter och kan inte tvinga klinikerna att skicka in statistik.

Ska börja

Akademikliniken är det största svenska företaget i branschen med en marknadsandel på drygt 25 procent. Men trots att företaget bland annat driver ett sjukhus med 35 vårdplatser och 150 anställda och utför tusentals ingrepp årligen rapporterar det inte till Socialstyrelsen.

Alexandra Leiderby, vd på Akademikliniken, säger dock till TT att den är på väg att börja.

-Absolut, det ska vi göra. Vi har planer på att göra det här under kvartal två och håller på att etablera en intern process nu, säger hon.

Sista datum att rapportera in uppgifter för 2010 är dock nu den 31 mars, vilket den inte hinner med.

Anledningen till att Akademikliniken inte har rapporterat in uppgifter tidigare är enligt Leiderby att de har tolkat lagstiftningen som att den i första hand gällde privata vårdgivare som får sina patienter via den offentliga vården.

Oro för sekretess

Branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi har cirka 80 läkare som medlemmar. Att de inte rapporterar till Socialstyrelsen beror enligt ordföranden Ulf Samuelson bland annat på att medlemmarna är oroliga för hur Socialstyrelsen hanterar patientsekretessen.

-Tyvärr fungerar inte systemet. Vi är inte nöjda med den inrapportering som sker, men för närvarande är det lite tandlöst. Det går inte att tvinga företagen, säger han.

Föreningen arbetar nu i stället med att sätta upp ett eget system dit medlemmarna kan rapportera in uppgifter. Ulf Samuelson passar på att ge en känga till Socialstyrelsen:

-Hade jag ordnat ett system som efter tio år inte gav bättre utdelning hade jag börjat undra om det gick att göra något bättre för att få systemet att fungera, säger han.

TT

Fakta: Bröstförstoring vanligast

Akademikliniken en av Europas största privata kliniker inom estetisk plastikkirurgi.

Totalt utförde Akademikliniken Stockholm cirka 4 500 kirurgiska ingrepp under 2010.

De tio vanligaste var:

1;Bröstförstoring;

2;Fettsugning kropp;

3;Bukplastik;

4;Ögonplastik;

5;Näsplastik;

6;Bröstlyft;

7;Liten fettransplantation;

8;Ärrkorrektion;;

9;Ansiktslyft;

10;Bröstförminskning;

Olika typer av injektioner är en växande trend inom branschen. De vanligaste injektionsbehandlingarna i procent förra året var följande:

1;Fillers;63 (med medel som exempelvis Restylane eller Juvederm);

2;Botox;25;

3;Ådernät;12;

Källa: Akademikliniken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.