Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Foto: Janerik Henriksson/TT

SKR: ”Ett antal regioner har sparat doser”

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har sparat doser för att försäkra sig om att kunna ge även dos två av coronavaccinet, trots att Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar att man gör så.

– Man har velat säkra upp att leveranserna känns trygga och säkra upp patientsäkerhetsmässigt, säger Emma Spak på SKR.

Enligt Folkhälsomyndigheten sker planerade vaccinleveranser utan problem och kommer att fortsätta enligt plan, därför bör regionerna inte lagerhålla själva för att försäkra sig om att man kan ge dos nummer två till dem som ska vaccineras.

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Sveriges kommuner och regioner, kan inte säga hur många regioner det rör sig om, men uppger för SVT att det är ett flertal som under de första veckorna sparat vaccin. Ekots kartläggning visar att tio av 13 regioner använt mindre än hälften av de doser de hittills fått.

Coronapandemin

– Ett antal regioner har gjort de under de första veckorna, vecka 53 och vecka 1. Man har velat säkra upp att leveranserna känns trygga och säkra upp patientsäkerhetsmässigt. Nu ser man att det fungerat bra och vi har haft dialog kring detta under gårdagen, säger Emma Spak.

Ser över siffror

Fram till 10 januari har minst 80 000 personer vaccinerats mot covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Men sammanställningarna av vaccinationerna har dröjt, vilket gör att Sverige ännu inte finns med i de globala jämförelserna. För tre regioner saknas siffror för vecka ett. Det finns också osäkerhet i de siffror som har publicerats.

– Problemet är att när vi tittar på antalet doser och antalet vaccinerade, så ser vi att det inte riktigt stämmer överens, varför vi just nu håller på att titta på de siffror som vi redan har publicerat. Därutöver har det varit fördröjningar (av registreringen) i vissa regioner av olika anledningar. I vissa regioner har man velat vaccinera på och göra registreringen i efterhand. Vi har dock försökt skynda på så mycket som möjligt, eftersom vi vet att det finns ett stort allmänt intresse av detta, säger Sabina Bossi, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Data på veckobasis

Enligt SKR handlar det dels om att man haft fokus på att vaccinera, dels att det först från 1 januari varit möjligt att lägga in covidvaccinering i det nationella vaccinationsregistret.

– Regionerna håller på att koppla upp sig för att göra automatiska uppdateringar. Istället för att göra det manuellt under mellandagarna har man haft fullt fokus på vaccineringen. I väntan på detta kommer man regionerna redogöra för FHM på veckobasis hur många som vaccinerats, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet